Kreport > Uncategorized > Η ρωσική επέμβαση στο Καζακστάν, πρώτα συμπεράσματα

Η ρωσική επέμβαση στο Καζακστάν, πρώτα συμπεράσματα

Ανάλυση του KReport

H ρωσική στρατιωτική επέμβαση στο Καζακστάν είναι ξαφνική, χωρίς περίτεχνα προσχήματα αλλά αποδεικνύεται επιχειρησιακά αποτελεσματική. Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από αυτήν; Πρώτον, ότι πρόκειται για μια σαφή νίκη του Πούτιν. Δεύτερον, ότι ζημιωμένοι είναι οι Κινέζοι αλλά και οι Τούρκοι -με τα τουρκο-ισλαμιστικά ρεύματα που προσπαθούν να διεγείρουν και να καθοδηγήσουν στην κεντρική Ασία. Τρίτον, ότι η Μόσχα θα αξιοποιήσει αυτήν τη νίκη της για να προωθήσει τις στρατηγικές επιδιώξεις της στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Από τις ρωσικές κινήσεις στο Καζακστάν, ίσως την πιο σημαντική ζημία υφίστανται οι Κινέζοι. Η Κίνα έχει επενδύσει τεράστια στρατηγικό κεφάλαιο στην κεντρική Ασία με στόχο την ασφάλεια της αραιοκατοικημένης βορειοδυτικής Κίνας (Σινγιάνγκ). Η διείσδυση, ανάπτυξη και αξιοποίηση λεωφόρων ενέργειας, αγαθών, κοιτασμάτων και εμπορίου (Χερσαία Οδός Μεταξιού) συνιστούν μεν οικονομικές ευκαιρίες για την «πλούσια» Κίνα, εξυπηρετούν όμως και σπουδαίους γεωπολιτικούς στόχους για την πάντα «ανασφαλή» Κίνα στα βόρεια και δυτικά. Κι αυτό διότι η ιστορική προοπτική των Κινέζων είναι πως οι Ρώσοι είναι «χρήσιμοι εχθροί».  «Εχθροί» διότι είναι καταπατητές του Κινεζικού χώρου της Ανατολικής Σιβηρίας, «χρήσιμοι» εάν και εφόσον μπορούν να σταθεροποιούν την Κεντρική Ασία, δηλαδή τα βόρεια και δυτικά όρια της Κίνας.

Διόλου τυχαία:

-Ο διεφθαρμένος αλλά ικανότατος μετα-σοβιετικός ηγέτης Ναζαρμπάγιεφ, επέλεξε τον διπλωμάτη Τοκάγιεφ ως διάδοχό του.  Ο Τοκάγιεφ είναι Σινολόγος, μιλάει και γράφει άπταιστα Μανδαρίνικα, ήταν πρέσβης στο Πεκίνο, γνωρίζει τους Κινέζους πάρα πολύ καλά.  Και φυσικά είναι το μακρύ χέρι της Μόσχας στην Κεντρική Ασία.

-Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανέθεσε τη στρατιωτική επέμβαση στον (ουκρανικής καταγωγής) στρατηγό Αντρέι Σερντιουκόφ, παλαίμαχο των ρωσικών πολέμων σε Τσετσενία, Ουκρανία (Κριμαία) και Συρία.

Στις 2 Ιανουαρίου άρχισαν οι διαδηλώσεις, στις 5 Ιανουαρίου (μόλις 3 εικοσιτετράωρα αργότερα) ο Πούτιν έστειλε τον Σερντιουκόφ με τους αλεξιπτωτιστές του στο Καζακστάν, τηρώντας φυσικά όλα τα διπλωματικά και πολιτικά προσχήματα περί CSTO peacekeeping κλπ. Στρατηγικός του στόχος; Η ενίσχυση της ρωσικής θέσης στην Κεντρική Ασία (μετά την Αμερικανική αποχώρηση από την περιοχή…) ως αντίβαρο των αδυναμιών του στην Ουκρανία. 

Το Καζακστάν τον ενισχύει στην αντιμετώπιση του αμερικανικού παράγοντα στην Ευρώπη, που θέλει τους Ρώσους εκτός (και τους Γερμανούς κάτω, κατά την ιστορική ρήση του Λόρδου Ιζμέι, «NATO was created to keep the Soviet Union out, the Americans in, and the Germans down» ( βλ. σχετικά στη σελίδα του ΝΑΤΟ, εδώ).

Ο Πούτιν θα επιδιώξει στους επόμενους μήνες να διασφαλίσει την στρατηγική συμπόρευση με την Γερμανία και την Τουρκία. Έχοντας βελτιώσει σημαντικά την θέση του στην Κεντρική Ασία, ενδέχεται να επιστρέψει δριμύτερος στην Ουκρανία, την Βαλτική και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Αμερικανοί το γνωρίζουν αυτό, και τον περιμένουν. Οι συνομιλίες που σήμερα αρχίζουν στη Γενεύη, θα ανιχνεύσουν ατμόσφαιρα και optics αναφορικά με πιθανές Ρωσικές κινήσεις στην Ευρώπη στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αλλωστε η ιστορική εμπειρία δείχνει πως ποτέ δεν πρέπει να υποτιμήσει κανείς τη Ρωσία όσον αφορά την στρατηγική αντίληψη των πραγμάτων και τα γεωστρατηγικά παίγνια. Όπως και στο σκάκι, αποδεικνύονται πολλές φορές πρωταθλητές.