Kreport > Uncategorized > Ανατιμήσεις και κατώτατος μισθός

Ανατιμήσεις και κατώτατος μισθός

Του Κώστα Καλλίτση

Οι προβλέψεις των ειδικών επί της πανδημίας δείχνουν κάποιο φως στην άκρη του τούνελ: Η covid-19 δεν θα μας απαλλάξει της παρουσίας της αλλά, εφόσον δεν ξεφυτρώσει κάποια παραλλαγή με πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις, θα μείνει ενδημική ασθένεια –όχι ως πανδημία. Τα σχετικά μοντέλα δείχνουν ότι η πορεία των κρουσμάτων επιβραδύνεται, θα κορυφωθεί το προσεχές 15νθήμερο (να προσέξουν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60, καλά θα έκαναν να απομονωθούν κατ’ οίκο για λίγες ημέρες…) και εν συνεχεία θα μειώνεται, για να μηδενιστεί προς το Πάσχα. Μακάρι, να γυρίσουμε σελίδα!

Και μετά; Ένα είναι βέβαιο: Αν αποσυρθεί η μεγάλη απειλή, η απειλή του θανάτου, η κοινή γνώμη θα επανεκτιμήσει όλα τα προβλήματα που την απασχολούν, στην κλίμακα ενδιαφέροντός της θα αναβαθμιστούν τα οικονομικά και στην πρώτη θέση ανάμεσά τους θα βρεθεί η ακρίβεια.

Η πρόσφατη έρευνα που έγινε για τον ΣΕΛΠΕ έδειξε ότι, λόγω διάβρωσης της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων, στις γιορτές χάθηκε περίπου το 20% του περσινού τζίρου. Το 58% των ερωτηθέντων δαπάνησαν λιγότερα από πέρσι και το 31% εξ αυτών μόνο τα μισά. Τα δυσκολότερα, όμως, είναι μπροστά. Στο πρώτο φετινό τρίμηνο το καλάθι της νοικοκυράς υπολογίζεται ότι θα ακριβύνει 5%-10% λόγω των ανατιμήσεων που ορίζουν οι εισαγωγείς.

Δεν τελειώσαμε: Επιπλέον θα ακριβύνει λόγω μετακύλισης μέρους του αυξημένου κόστους λειτουργίας των δικτύων λιανικής. Αλλ’ οι ανατιμήσεις δεν θα γίνουν μόνο στα τρόφιμα: Θα είναι σωρευτικές σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, ενέργεια γενικότερα, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και πολλά είδη λαϊκής κατανάλωσης, επίσης σε μισθώματα κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων.

Άλλοι αντέχουν. Όχι, όμως, τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά που, μετά από μια υπερ-10ετή ταλαιπωρία από τον από-πληθωρισμό, το επόμενο διάστημα θα υποφέρουν από τον πληθωρισμό. Εδώ βρίσκεται μια πρώτη διαφορά από άλλες χώρες: Ο πληθωρισμός πλήττει κι άλλες, αλλά καμία τους δεν ήταν υποχρεωμένη να κρατά την ανάσα της από το 2010 μέχρι σήμερα, όπως η Ελλάδα. Στη χώρα μας οι αντοχές, ειδικότερα της μισθωτής εργασίας, είναι εξασθενημένες: Ένα στα δύο νοικοκυριά αδυνατούσαν να καλύψουν μια έκτακτη δαπάνη, το 35,5% δυσκολεύονταν να καλύψουν βασικές ανάγκες, το 27,9% ήταν κοντά στο όριο της φτώχειας –λένε οι τελευταίες αναλύσεις της ΓΣΕΕ.

Δεύτερη διαφορά, ότι άλλες χώρες έχουν μεγαλύτερες ευχέρειες να στηρίξουν τους ασθενέστερους συγκριτικά με την υπερχρεωμένη Ελλάδα. Και μια τρίτη, ότι πολλές καθ’ ημάς αγορές χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλό έως ανύπαρκτο ανταγωνισμό –ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού συχνά ανακαλύπτει ότι δεν είναι τόσο ανεξάρτητη όσο νόμιζε…

Δια ταύτα; Τα οριζόντια μέτρα για την επιδότηση της ενέργειας έχουν δείξει τι μπορούν να κάνουν –πολύ λίγα. Όπως λίγα μπορούν να κάνουν και άλλα οριζόντια μέτρα -που μοιράζουν χρήμα απ’ το ελικόπτερο. Επειδή δεν περισσεύουν λεφτά (αντιθέτως…), όσα διατίθενται θα έπρεπε να είναι στοχευμένα, εκεί που υπάρχει μεγάλη ανάγκη, εκεί που θα αποφέρουν καλά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει τέτοια έγνοια. Αν κρίνουμε, δε, από την άτακτη κυβερνητική υποχώρηση στο θέμα των εθνικών συντάξεων που καταβάλλονται κατά παράβαση του σχετικού νόμου, αυτό που κυριαρχεί είναι το προεκλογικό άγχος.

Αλλά αν υπεράνω όλων τίθεται η ψηφοθηρία, δεν νοείται να ζητείται «συγκράτηση» μόνο από την μισθωτή εργασία. Η οποία, νομιμοποιείται να απαιτήσει να προστατευτούν τα φτωχότερα τμήματά της με την άμεση υλοποίηση της γνωστής, ρητής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια της εκάστοτε ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ. Ήτοι περίπου 16%. Από την 1η Ιανουαρίου 2022.