Kreport > Uncategorized > Λίγο πριν τις συζητήσεις στην Γενεύη: ΗΠΑ – Ρωσία: Ημέρες μεγάλης έντασης

Λίγο πριν τις συζητήσεις στην Γενεύη: ΗΠΑ – Ρωσία: Ημέρες μεγάλης έντασης

Αμερικανικά αεροσκάφη Ε-8C JSTARS στην Ουκρανία. Η αεριογέφυρα με πλοία LNG σπάει τον ρωσικό αποκλεισμό της Ευρώπης, πέφτουν οι τιμές του φυσικού αερίου. Η έκθεση του Frederick W. Kagan για την ρωσική στρατηγική στην Ουκρανία και το δόγμα της επιθετικής ανάσχεσης. Ο ρόλος της Κίνας και οι στοχεύσεις του Σι Τζινπίνγκ

Πριν την τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό πρόεδρο, στις 30.12.21, που την είχε ζητήσει ο ίδιος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δημοσιοποίησε ότι απαιτεί από την Ουάσιγκτον γραπτές εγγυήσεις πως το ΝΑΤΟ δεν θα κάνει επιθετικές κατά της Ρωσίας κινήσεις. Τα σχόλια που ακούστηκαν στην Ουάσιγκτον ήταν τελείως απαξιωτικά: «Ο Πούτιν, έχοντας κάνει εισβολή, κατοχή και προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας, με θράσος χιλίων πιθήκων απαιτεί εγγυήσεις μη-επιθέσεως. Δεν θα του τις δώσουμε».

Η αμερικανική απάντηση ήταν κατηγορηματική: Οι ΗΠΑ έστειλαν αεροσκάφη Ε-8C JSTARS πάνω από την κατεχόμενη Ανατολική Ουκρανία έως τα σύνορα με τη Ρωσία.  Τα αεροσκάφη επιχειρούσαν από το αεροπλανοφόρο Harry Truman σε περιοχή δυτικά της Ελλάδας (τώρα βρίσκεται στη Σούδα).  Τα E-8C είναι πολύ ειδικά αεροπλάνα συντονισμού πολεμικών επιχειρήσεων και διοικήσεως, έχουν hi-tech συστήματα και μοναδικές δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και τεχνολογίες ηλεκτρονικής καταστροφής δικτύων πληροφοριών Internet (servers) του αντιπάλου, μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες εδώ.  

Για τον Πούτιν το μήνυμα που στέλνουν αυτές οι υπερπτήσεις των E-8C JSTARS ήταν μια σαφής χειρονομία πολεμικής ετοιμότητας εκ μέρους των ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί, ωστόσο, κάτι επίσης σημαντικό: Δεκάδες πλοία LNG κατευθύνονταν προς τερματικά της ΕΕ δημιουργώντας μια θαλάσσια αεριογέφυρα ικανή να σπάσει την ενεργειακή αιχμαλωσία της Ευρώπης αλλά και να καταστρέψει έσοδα της Gazprom. Το γραφικό του Bloomberg δείχνει την γέφυρα, βλ.,

Η τιμή σποτ του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρεί στα 68 δολ./MWH, από τα 180 δολ. που ήταν πριν την λειτουργία της θαλάσσιας αμερικανικής αεριογέφυρας, όπως φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί:

Πηγή: https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas

Κατ’ αυτόν τον τρόπο –εξηγούν ειδικοί αναλυτές- η Αμερική στέλνει μια προειδοποιητική βολή αμφισβήτησης των μελλοντικών εσόδων του Πούτιν από τις ενεργειακές αγορές “πολυτελείας” της Ευρώπης.  Παρά τις όποιες δυσκολίες, είναι εφικτό όλο το ρωσικό αέριο της Ευρώπης να αντικατασταθεί με LNG.

Πως ερμηνεύεται η επιλογή Μπάιντεν για σκλήρυνση της αντιπαράθεσης με Ρωσία;

Πολλοί στις ΗΠΑ θεωρούν ότι μια σκληρή κόντρα του Μπάιντεν με τον Πούτιν θα ενισχύσει  τους Δημοκρατικούς και θα ανατρέψει την πτωτική τους πορεία στις δημοσκοπήσεις ενόψει τον ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.  Αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά δεν έχει βάθος, δεν είναι αυτό η αιτία της σκλήρυνσης: Η Αμερική –υποστηρίζουν έγκυροι Αμερικανοί αναλυτές- έβγαλε τον λογαριασμό της Ουκρανίας και τον έθεσε στο τραπέζι για στρατηγικούς λόγους.  Θέλει να δείξει ότι οποιοιδήποτε «γκαγκστερισμοί» θα έχουν συνέπειες σε βάθος χρόνου.

Από αυτήν την άποψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια πολύ πρόσφατη έκθεση του American Enterprise Institute για το θέμα της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, εδώ.  Την έκθεση υπογράφει ο Frederick W. Kagan (ο μικρότερος γιός του μεγάλου ιστορικού του Θουκυδίδη, Ντόναλντ Κέιγκαν και κουνιάδος της υφυπουργού Εξωτερικών, Βίκυ Νούλαντ). Προκύπτει ότι οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί του Πούτιν και οι απειλές να επιτεθεί στις χώρες της Βαλτικής μέσω της Λευκορωσίας, έχουν μελετηθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες και η Ουάσιγκτον έχει καταλήξει στην στρατηγική της: Η αμερικανική στρατηγική είναι επιθετική ανάσχεση, όχι αμυντική αποτροπή, γιατί η σημερινή Ρωσία δεν έχει σχέση με την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση (βλ. χάρτη).

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να στηριχτεί ούτε στην Κίνα –το προσπάθησε ανεπιτυχώς. Ο Σι Τζινπίνγκ δεν ανταποκρίνεται, φαίνεται ότι γι’ αυτόν έχει προτεραιότητα η μείωση της έντασης στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, προσδοκώντας να διευκολυνθεί στην αντιμετώπιση μεγάλων εσωτερικών προβλημάτων όπως είναι η ενεργειακή κρίση διαρκείας, η φούσκα ακινήτων, η επισιτιστική κρίση που ήδη εκδηλώνεται σε περιοχές της χώρας, το δημογραφικό πρόβλημα και η τρομοκρατία, ώστε να φτάσει χωρίς μεγάλες αναταράξεις στο 20ο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε και θα ανανεωθεί η θητεία του στα ανώτατα κομματικά και κρατικά αξιώματα.

Ίσως τα μόνα που μέχρι στιγμής πετυχαίνει η τακτική του Ρώσου προέδρου, είναι εναντίον του: Τρομοκρατεί τις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία, σπρώχνει του Σουηδούς και τους Φινλανδούς να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και ενισχύει τους αντιρωσικούς συνασπισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.