Kreport > Uncategorized > Κενό γράμμα οι προσλήψεις στην ιστορική συνάντηση

Κενό γράμμα οι προσλήψεις στην ιστορική συνάντηση

Του Πάνου Μπαϊλη

Ενώ οι οργανικές θέσεις ιερέων  σήμερα είναι  περίπου 6.000, οι θέσεις ιερέων που πραγματικά μισθοδοτούνται είναι περισσότερες, περίπου 9.800. Μέχρι σήμερα η διαφορά μεταξύ οργανικών και πραγματικών θέσεων καλύπτεται, μισθοδοτούνται όλοι οι ιερείς, αλλά κάθε φορά που παρουσιάζεται κάποιο   πρόβλημα σε μία από τις  οργανικά μη προβλεπόμενες 3800 θέσεις. χρειαζόταν ολόκληρη διαδικασία  για να καλυφθεί η συγκεκριμένη  (μη προβλεπόμενη οργανικά) θέση. Και η Εκκλησία της Ελλάδας  ζητά να αναγνωριστούν οι θέσεις που μέχρι σήμερα πληρώνει το Δημόσιο, ήτοι περίπου 9.800 μόνιμες θέσεις –αντί να είναι 6000 θέσεις και 3800 «έκτακτοι».

Εξαιτίας της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί,  ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε χτες στη Μονή Πετράκη με την ευκαιρία της (για πρώτη φορά) επίσκεψης Πρωθυπουργού σε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ότι δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις αλλά για ένταξη στο οργανόγραμμα της Εκκλησίες θέσεων στις οποίες σήμερα ήδη υπηρετούν ιερείς μισθοδοτούμενοι από το κράτος. Το  θέμα  κατά τον κ. Ιερώνυμο είναι τυπικό  και η ρύθμιση της εκκρεμότητας δεν συνεπάγεται οποιοδήποτε πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος, ούτε νομιμοποίηση κάποιας παρανομίας ή μετατροπή προσωποπαγών θέσεων σε οργανικές:

«Οφείλω να διευκρινίσω σε απάντηση πάσης παρανοήσεως, καλόπιστης και μη, ότι το ανωτέρω πρόβλημα δεν έγκειται σε αίτημα για σύσταση νέων οργανικών θέσεων, ούτε για δήθεν μονιμοποίηση συμβασιούχων ή υπεράριθμων κληρικών. Οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο κληρικοί μας έχουν διορισθεί με πράξεις νόμιμα δημοσιευμένες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και γνωστές στα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ κατέχουν θέσεις σε Ενορίες, που συστήθηκαν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου από την Πολιτεία με δικά της διατάγματα», είπε μιλώντας χτες ο κ. Ιερώνυμος.

Όπως διευκρίνισε ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υφίστανται 8.168 Ενορίες στην Εκκλησία της Ελλάδος και κάθε Ενορία έχει τουλάχιστον μία 1 ή περισσότερες θέσεις κληρικών, ανάλογα με τον πληθυσμό της -αλλιώς δεν υφίσταται ως νομικό πρόσωπο. Συνεπώς, από πολλών ετών η νομοθετική ρύθμιση του 1945 έχει πάψει να συμβιβάζεται όχι μόνο με τον αριθμό των διορισμένων εμμίσθων κληρικών, αλλά και με τον αριθμό των νομικών προσώπων, στα οποία αυτοί διακονούν και συστήθηκαν από το Κράτος. Οι  μισθοδοτούμενοι κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος μειώθηκαν από το 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 από 9.018 σε 8.300».

Ο πρωθυπουργός: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να παραστεί στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έκανε έναν απολογισμό των αλλαγών που προώθησε η παρούσα κυβέρνηση έως τώρα για την επίλυση προβλημάτων που ταλάνιζαν την Εκκλησία για πολλά χρόνια και συνεχάρη τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την υποστήριξη της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος, επανέλαβε την πρόθεση έναρξης διαλόγου επί των προαναφερθέντων ζητημάτων, με άξονες την κοινωνική συνοχή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαφάνεια.

Πανδημία – εμβολιασμοί: Κατά την ιστορική , όπως χαρακτηρίστηκε, συνάντηση, Ιερώνυμος και Μητσοτάκης συζήτησαν επίσης το θέμα της πανδημίας και πως η Εκκλησία θα συμβάλλει στους μαζικούς εμβολιασμούς. Για το θέμα της πανδημίας  ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της ΔΙΣ  κατέστησαν σαφές  ότι  θα συνεχίσει να υπάρχει συνεργασία με  κυβέρνηση και την ιατρική κοινότητα: «Επαναλαμβάνουμε τούτη την ώρα την έκκληση, την οποία απηύθυνε εν σώματι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε όλο τον Ιερό Κλήρο και τον πιστό της Εκκλησίας λαό, ότι κατά την προσέλευση στους Ιερούς Ναούς πρέπει να τηρούνται επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή εξαπλώσεως του κορωνοϊού και να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι διαγνωστικοί έλεγχοι. Σε αυτήν την εθνική προσπάθεια η Ορθόδοξος Εκκλησία της Ελλάδος ετέθη εξ αρχής (28.2.2020) και παραμένει αλληλέγγυος προς την Ελληνική Κυβέρνηση. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και η συντριπτική πλειονότητα  των Ιεραρχών και του Ιερού Κλήρου προτρέπουν διαρκώς τους πιστούς με ανακοινώσεις, Εγκυκλίους, αλλά και μέσω της προσωπικής ποιμαντικής, ώστε να τηρούν επακριβώς τα νομοθετούμενα μέτρα, εντός αλλά και εκτός των Ιερών Ναών».

Εκκλησιαστική περιουσία: Παράλληλα συζήτηση έγινε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας  καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και από πλευράς ιδιωτών. Ήδη έχουν κατατεθεί στους αρμόδιους υπουργούς  προτάσεις όσο και ιδέες «για τον εξορθολογισμό» της νομοθεσίας σχετικά με την διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και την εκκαθάριση πολυετών εκκρεμοτήτων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. «Είναι ατυχές αποτέλεσμα αυτών των χρόνιων δυσκολιών ότι μέχρι σήμερα η Εκκλησία κτηματολογικώς μεν εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης σημαντικής περιουσίας, δημοσιονομικώς όμως παραμένει αδύναμη», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος.

.