Kreport > Uncategorized > Αναζητώντας μια Νέα Γιάλτα

Αναζητώντας μια Νέα Γιάλτα

Του Γιώργου Καπόπουλου

Οι ΗΠΑ και οι τέσσερεις Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης (Βρετανία ,Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία) από τη μια μεριά και η Ρωσία από την άλλη αναζητούν με διαδικασία του κατεπείγοντος ένα συμβιβασμό στην Ουκρανία αλλά και στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ συνολικά, που να εγγυάται την ασφάλεια της Μόσχας και ταυτόχρονα να διασκεδάζει τις ανησυχίες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με δυο λόγια αναζητείται μια νέα Γιάλτα της Δύσης με την Ρωσία που να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Η αναζήτηση μιας νέας Γιάλτας φαίνεται ότι άρχισε στα μέσα Ιουνίου στη Γενεύη, με τους Πούτιν και Μπάιντεν να κάνουν αργά, προσεκτικά βήματα με στόχο την αποδόμηση της αμοιβαίας καχυποψίας των δύο πλευρών για τις προθέσεις της άλλης.

Ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι μετά την αποστολή των σχετικών  προτάσεων του Κρεμλίνου στο Λευκό Οίκο το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα επιτρέψει την σύντομη αποκλιμάκωση και την αποχώρηση των ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο μεριές της μεθορίου Ρωσίας –Ουκρανίας.

Θα είναι ο Μπάιντεν μεσολαβητής ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ζελένσκι; Θα διευρυνθεί η Ομάδα του Μινσκ (Γαλλία , Γερμανία ,Ουκρανία, Ρωσία) με την προσθήκη των ΗΠΑ; Θα μεσολαβήσουν από κοινού οι ΗΠΑ και οι τέσσερεις Μεγάλοι της Γηραιάς Ηπείρου; Ένα είναι βέβαιο: Ο Λευκός Οίκος επείγεται όχι απλώς να συγκρατήσει την ένταση και να επισπεύσει την αποκλιμάκωση αλλά να  υπάρξει μια οριστική διευθέτηση του καθεστώτος ασφαλείας των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών.

Χαρακτηριστικά της πρωτοφανούς τα τελευταία τριάντα χρόνια , μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ δηλαδή, κινητικότητας είναι τα παρακάτω:

Πρώτον, ο Μπάιντεν απέκλεισε την στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία ακόμη και στην περίπτωση  ρωσικής εισβολής μεγάλης κλίμακας, καθιστώντας σαφές ότι οι κυρώσεις θα αφορούν αποκλειστικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας.

Δεύτερον, πριν και μετά την Τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν διαβουλεύθηκε με τους τέσσερεις Μεγάλους της Δυτικής Ευρώπης και μόνο όταν κλείδωσε η συνέχεια του διαλόγου με το Κρεμλίνο ενημέρωσε τον  ηγέτη της Ουκρανίας Ζελένσκι και τους ηγέτες των Εννέα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Ας σημειωθεί ότι από τους Τέσσερεις Μεγάλους της Ευρώπης ο μόνος πρόθυμος και δεδομένος για ενδεχόμενη σοβαρή κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι ο  πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζόνσον.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του Κρεμλίνου έσπευσε να παρομοιάσει την εν εξελίξει κρίση στην Ουκρανία με την Κρίση της Κούβας τον Οκτώβριο του 1962.

Τότε οι μηχανισμοί διαμόρφωσης πολιτικής οι γραφειοκρατικές δηλαδή ιεραρχίες του Πενταγώνου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA είχαν εισηγηθεί τον βομβαρδισμό των σοβιετικών βάσεων αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων που είχαν δημιουργηθεί στην Κούβα.

Ο Πρόεδρος Κένεντι παρέκαμψε όλα τα κέντρα που είχαν ταχθεί υπερ της πολεμικής εμπλοκής και με αγγελιοφόρο τον αδελφό του, Ρόμπερτ (καθ’ ύλην αναρμόδιο καθώς ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης…) και με την βοήθεια του σοβιετικού πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Ντομπρίνιν, άνοιξε απευθείας κανάλι επικοινωνίας με τον Χρουτσόφ.

Από τις πρώτες ανταλλαγές μηνυμάτων οι δύο ηγέτες πείσθηκαν ότι η αντίπαλη πλευρά δεν επιθυμεί σύγκρουση.

Τα τέλη του 2021 δεν είναι οι αρχές του 2014 όταν τότε η κυβέρνηση Ομπάμα με αντιπρόεδρο τον Μπάιντεν, υπουργό Εξωτερικών τον Κέρι και αρμόδια υφυπουργό για την Ευρώπη τότε αλλά και σήμερα την Νούλαντ, βραχυκύκλωσαν το συμβιβασμό με τον φιλορώσο Πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς που είχαν πετύχει οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας ,Γαλλίας και Πολωνίας  και πυροδότησαν έτσι καθεστωτική ανατροπή.

Στην σκιά της πανδημίας και της πρόκλησης για ανάκαμψη την επόμενη μέρα, μετά από μια κακήν κακώς αποχώρηση από το Αφγανιστάν και με απόλυτη στρατηγική προτεραιότητα την διαμόρφωση μιας ευρύτατης αντικινεζικής συμμαχίας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, το τελευταίο που θα ήθελε σήμερα η Ουάσιγκτον είναι μια γενικευμένη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αλλωστε η αναζωπύρωση της έντασης στην Ανατολική Ουκρανία συνέπεσε χρονικά με τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ Κρεμλίνου και Λευκού Οίκου για την συνέχιση του διαλόγου που άρχισαν στα μέσα Ιουνίου στην Γενεύη ο Μπάιντεν και ο Πούτιν.

Την ίδια ώρα δηλαδή που οι δύο Σύμβουλοι Ασφαλείας Σάλιβαν και Πατρούσεφ βρίσκονταν σε καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία , την ώρα που ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπέρνς επισκεπτόταν την Μόσχα, ο Ζελένσκι στο Κίεβο έδινε εντολή να βομβαρδιστούν στην Ανατολική Ουκρανία οι φιλορωσικές δυνάμεις με τα Drones τουρκικής κατασκευής…