Kreport > Uncategorized > Κυβέρνηση προοδευτικής κατεύθυνσης «γερμανικού τύπου»

Κυβέρνηση προοδευτικής κατεύθυνσης «γερμανικού τύπου»

Του Θοδωρή Κούβακα

Είναι η πρώτη μεταπολεμική κυβέρνηση της Γερμανίας χωρίς ούτε έναν υπουργό από τη Βαυαρία. Συμβολίζει τη ρήξη με τον συντηρητισμό των περασμένων δεκαετιών και – βάσει των προσώπων που την απαρτίζουν- προϊδεάζει για προοδευτική πολιτική στους περισσότερους τομείς, φυσικά στα μέτρα του «γερμανικώς εφικτού».

SPD

Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (63) : Επί χρόνια δήμαρχος/πρωθυπουργός του Αμβούργου, έπειτα υπουργός Οικονομικών στην απερχομένη κυβέρνηση Μέρκελ, τεχνοκράτης και δεινός διαπραγματευτής, ήπιων τόνων και με συμφιλιωτική επίδραση στους συνομιλητές του. Αποπνέει σταθερότητα και σύνεση στη λήψη αποφάσεων. «Τόσο βαρετός στην προεκλογική εκστρατεία ώστε να κάνει συναρπαστικό να παρακολουθεί κανείς το νερό να βράζει» είπε γι’ αυτόν ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Τζον Κόρνμπλουμ.  Σε χθεσινή ομιλία του απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τη Ρωσία ως προς την Ουκρανία. Απέναντι στην Κίνα έδειξε ότι θα προσπαθήσει να τηρήσει ισορροπημένη στάση, εφόσον καλείται αφενός να προστατεύσει τα (πάμπολλα) γερμανικά συμφέροντα στη χώρα και αφετέρου να υπερασπιστεί τη θέση της Γερμανίας στον δημοκρατικό κόσμο. Ως προς την ΕΕ, υπενθύμισε ότι έδωσε αγώνα για το “Σχέδιο ανάκαμψης (από την πανδημία) για την Ευρώπη” και υποστήριξε ότι αυτό είναι το δείγμα για τη μελλοντική στάση της κυβέρνησής του.

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ουμπέρτους Χάιλ (49) : Ανήκει στην αριστερή-φιλελεύθερη πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών. Είχε την ίδια θέση στην τελευταία κυβέρνηση Μέρκελ και στήριξε σθεναρά τον νόμο περί συλλογικών διαπραγματεύσεων στη φροντίδα ηλικιωμένων και την ασφάλιση των εργαζόμενων στις ταχυμεταφορές.

Υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ (51) : Θεωρείται συντηρητική για τα Σοσιαλδημοκρατικά δεδομένα, υπήρξε επί χρόνια ηγέτης του κόμματος στο κρατίδιο της Έσσης και ήταν κομβικό πρόσωπο στη δίωξη πολλών εγκλημάτων από ακροδεξιούς που σε κάποιες περιπτώσεις συνδέονταν με τις ομοσπονδιακές μυστικές υπηρεσίες. Καλείται να διευθύνει ένα υπουργείο το οποίο από το 2005 είχε Χριστιανοδημοκράτες, ιδιαιτέρως συντηρητικούς υπουργούς.

Υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ (57): Γιατρός, οικονομολόγος υγείας και επιδημιολόγος, σπούδασε στο Χάρβαρντ και διηύθυνε το Ινστιτούτο Οικονομικών Υγείας και Κλινικής Επιδημιολογίας στην Κολωνία. Βασικός σύμβουλος του SPD για την πανδημία, υπέρμαχος αυστηρών μέτρων, στόχος μίσους για τους αρνητές του κορονοϊού και τους αντιεμβολιαστές. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Γενς Σπαν, αναμένεται να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις απόψεις των επιστημόνων απ’ ότι των πολιτικών.

Υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ (56):  Μέχρι την τελευταία στιγμή θεωρείτο βέβαιο ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Από το 2019 ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και Προστασίας Καταναλωτή. Έδρασε εναντίον του ακροδεξιού εξτρεμισμού και των εγκλημάτων μίσους. Έχει δηλώσει ότι ως υπουργός Άμυνας προτίθεται να επανεξετάσει τις αποστολές της Bundeswehr στο εξωτερικό.

Υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ζβένια Σούλτσε (53) : Ήταν υπουργός Περιβάλλοντος στην τελευταία κυβέρνηση Μέρκελ και κατόρθωσε να περάσει έναν σχετικά αυστηρό νόμο για την προστασία του κλίματος. Στις αρμοδιότητές της θα περιλαμβάνεται πλέον να στηρίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση και η διεθνής εκστρατεία εμβολιασμού COVAX.

Υπουργός Κατασκευών και Κατοικίας, Κλάρα Γκέιβιτς (45) : Έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου αλλά απολύτως καμία σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ήταν μέλος της πολιτειακής εποπτικής επιτροπής του μεγαλύτερου φιάσκου των γερμανικών υποδομών, του αεροδρομίου BER της πρωτεύουσας. Καλείται να επιβλέπει το μεγαλεπήβολο σχέδιο της κατασκευής 400.000 νέων διαμερισμάτων ετησίως, από τα οποία 100.000 θα χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους.

Επικεφαλής της Καγκελαρίας και Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Βόλφγκανγκ Σμίτ (52) : Στενός συνεργάτης του Όλαφ Σολτς από το 2002, στο Αμβούργο και μετέπειτα Νο2 της ομάδας του στο Βερολίνο, εργασιομανής, απόλυτα αφοσιωμένος, λειτούργησε ως άτυπος προσωπάρχης του αντικαγκελάριου Σολτς στην προηγούμενη βουλευτική περίοδο. Θα είναι ο κυματοθραύστης της Καγκελαρίας.

 

ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ (40) : Η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το πόστο στη Γερμανία, θεωρείται μέλος της “ρεαλιστικής” πτέρυγας των Πρασίνων. Έχει δηλώσει ότι ως υπουργός Εξωτερικών θα ασκήσει ενεργή πολιτική βασισμένη σε αξίες- προϊδεάζοντας για τη στάση που θα τηρήσει π.χ. απέναντι στο Κρεμλίνο για τον αγωγό Nord Stream 2. Σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Κίνα και Τουρκία, για τα οποία είχε πάρει σαφείς θέσεις, αναμένεται να αισθάνεται την παρουσία του συμβιβαστικότερου Όλαφ Σολτς. Όλοι περιμένουν εντυπωσιακές πρωτοβουλίες από εκείνην για τα θέματα Περιβάλλοντος και Κλίματος που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.

Υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ (52) :  

Έχει,  ενδεχομένως, την  δυσκολότερη αποστολή απ’ όλους τους Πράσινους υπουργούς. Καλείται να σχεδιάσει νομοθεσία σε ένα υπουργείο που μέχρι τώρα προστάτευε περισσότερο τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας παρά του περιβάλλοντος και του κλίματος. Και μάλιστα αυτό, χωρίς το δικαίωμα αρνησικυρίας σε νομοσχέδια άλλων υπουργείων, όπως το Κατασκευών και Στέγασης (SPD)  ή το Μεταφορών – Συγκοινωνιών (FDP). Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. 

Υπουργός Γεωργίας, Τσεμ Εζντεμίρ (55) : Ένας από τους πλέον δημοφιλείς Πράσινους πολιτικούς, επί πολλά χρόνια συμπρόεδρος του κόμματος, εξαιρετικός ρήτορας και δεινός διαπραγματευτής. Η επιλογή του για υπουργική θέση, με έντονη στήριξη από την Αναλένα Μπέρμποκ, δυσαρέστησε την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Έχει ασχοληθεί έντονα με θέματα εξωτερικής πολιτικής και καταπολέμησης του δεξιού εξτρεμισμού και είναι καλά δικτυωμένος με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. 

Υπουργός Περιβάλλοντος, Στέφι Λέμκε (53) : Ιδρυτικό μέλος των Πρασίνων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, το 1989, μέλος της ομοσπονδιακής βουλής από το 1994, ασχολήθηκε με θέματα διατροφής και γεωργίας, το περιβάλλον και την προστασία της φύσης. Ως υπουργός Περιβάλλοντος θα είναι επίσης υπεύθυνη για την πυρηνική ασφάλεια και θέματα καταναλωτή. Πρόκληση για εκείνην, ως ανατολικογερμανίδα, η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα που αναμφισβήτητα θα επηρεάσει αρνητικά την ήδη ασθμαίνουσα οικονομία της πρώην ΛΔΓ.

Υπουργός Οικογένειας και Γυναικείων θεμάτων, Άννε Σπίγκελ (40) :

Μαζί με τη Μπέρμποκ είναι τα δύο νεότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Από τον περασμένο Μάιο ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και αναπληρώτρια πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Δήλωσε ότι μαζί με την παραδοσιακή μορφή της οικογένειας “άντρας, γυναίκα, παιδί” θέλει να διασφαλίσει τα δικαιώματα και άλλων μορφών, όπως οι δύο γυναίκες με παιδί, οικογένειες-πάτσγουορκ, μονογονεϊκές ή πολύτεκνες. 

 

FDP

Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ (42) : Ανέλαβε πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) το 2013 αμέσως αφού το κόμμα απέτυχε για πρώτη φορά στην ιστορία του να πιάσει το εκλογικό μέτρο του 5% και να μπεί στην ομοσπονδιακή βουλή. Τέσσερα χρόνια αργότερα και αφού το FDP επέστρεψε στη Bundestag, κλήθηκε από τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκέλα Μέρκελ σε διερευνητικές συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης μαζί με τους Πράσινους. Αποχώρησε και ανάγκασε τους σοσιαλδημοκράτες να μπουν πάλι σε Μεγάλο Συνασπισμό. Στις φετινές εκλογές πιστώθηκε τον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών του κόμματος και διαπραγματεύτηκε σκληρά για να εξασφαλίσει το «φρένο χρέους» και το υπουργείο Οικονομικών. Δεν έχει καμία εμπειρία σε υπουργική θέση. Ο ίδιος αμφισβητεί ότι θα είναι «αυστηρότερος από τον Σόιμπλε» στα δημοσιονομικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιδείξει ευελιξία για θέματα επενδύσεων σε υποδομές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις αλλά όχι για κοινωνικές παροχές.

Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν (44) : Στενός και έμπιστος συνεργάτης του Λίντνερ από το 2013, βασικό στέλεχος του κόμματος, συνυπεύθυνος για την αναγέννησή του και την εκλογική επιτυχία του Σεπτεμβρίου. Διδάκτορας Νομικής, μελετητής Φιλοσοφίας, εκτιμάται ότι προσέλκυσε (αναλογικά πολλούς) σοβαρούς νέους ψηφοφόρους του κόμματος. Θα κληθεί να ισορροπήσει μεταξύ της ατομικής ελευθερίας και της ελευθερίας της κοινωνίας.

Υπουργός Παιδείας, Μπετίνα Σταρκ Βάτζινγκερ (53) : Πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της ομοσπονδιακής βουλής από το 2017 έως το 2020, έπειτα μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού και υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας. Υποστηρίζει τη στενότερη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων σε θέματα Παιδείας.

Υπουργός Μεταφορών/Συγκοινωνιών και Ψηφιοποίησης, Φόλκερ Βίσινγκ (51) : Θεωρείται πραγματιστής, αντιδογματικός και με στρατηγικές ικανότητες, πιστώνεται κι αυτός μεγάλο μερίδιο στην εκλογική επιτυχία του FDP, εξασφάλισε ένα υπουργείο που ήθελαν διακαώς οι Πράσινοι, επειδή έχει μεγάλη συμμετοχή σε θέματα περιβάλλοντος. Προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια αρνούμενος να επιβληθεί μεγαλύτερος φόρος και να καταργηθούν επιδοτήσεις για αυτοκίνητα ντίζελ, αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη ώθηση στη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας στη γεωργία και σε πιλοτικά έργα για φορτηγά υδρογόνου. Θα έχει κομβικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό του κράτους με ψηφιακές τεχνολογίες.