Kreport > articles > Μετά τις πυρκαγιές, τα κρατικά βασανιστήρια

Μετά τις πυρκαγιές, τα κρατικά βασανιστήρια

Του Παναγιώτη Καρκατσούλη

Ας υποθέσουμε ότι είστε ένας από εκείνους τους άτυχους επιχειρηματίες του καλοκαιριού που η επιχείρησή σας, το μαγαζί σας, κάηκε ή υπέστη σημαντικές φθορές από τις τρομερές πυρκαγιές. Πήρατε, με τη σειρά σας, το βοήθημα των 8.000 ευρώ που δόθηκε εφάπαξ και μπορέσατε να αντιμετωπίσετε κάποια πρώτα έξοδα. Μετά περιμένατε την λεπτομερή καταγραφή των ζημιών που, στα αλήθεια, τελείωσε σε σύντομο χρόνο. Κι ενώ από τότε δεν έχετε άλλο νέο, η κυβέρνηση φέρνει τώρα με τη μορφή τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών μια τροπολογία-νόμο (κατά την πρακτική που έχει επικρατήσει) με τον τίτλο «Προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης βάσει του Προσωρινού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιχειρήσεις με μεγάλες οικονομικές απώλειες σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές» (Άρθρο 3).

Σημειωτέον, ότι το ουσιαστικό μέρος της διάταξης, δηλαδή η απόφαση για την αποζημίωση όσων επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές είναι ευρωπαϊκή όπως, εξ άλλου, και τα κονδύλια που διατίθενται προς τούτο. Πρόκειται, δηλαδή, για άμεση μεταφορά κοινοτικού κανόνα στην εθνική έννομη τάξη και, επομένως, δεν πρόκειται για πρωτογενή απόφαση του εθνικού νομοθέτη. Αυτός, το μόνο που έχει να κάνει είναι να ορίσει την διαδικασία αποζημίωσης. Και την ορίζει με τρόπο… εντυπωσιακό! Ιδού πως:

 1. Ο νόμος ορίζει ότι για να αποζημιωθείτε πρέπει να περιμένετε την έκδοση μιας κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων που θα εκδοθεί μετά από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής του άρθρου 13 του ν. 4797/2021 (Α 66).

 

 1. Το άρθρο 13 του νόμου αναφέρεται στην ΚυβερνητικήΕπιτροπή Κρατικής Αρωγής που αποτελείται από 13 Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων συν τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ .  Όλοι αυτοί πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειές τους  «για την άμεση και ταχεία έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών πράξεων για τον προσδιορισμό των ζημιών στις περιπτώσεις κρατικής αρωγής, μετά από θεομηνίες” και “να προσδιορίσουν τα μέτρα κρατικής αρωγής  σε συνέχεια ενημέρωσης και παροχής γνώμης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από εμπειρογνώμονες ως προς τις υφιστάμενες ανάγκες». 

 

 1. Μετά την εισήγηση της Επιτροπής κι αφού συμφωνήσει και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα εκδοθεί η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την οποία θα καθοριστούν:
 • οι δικαιούχοι,
 • η μεθοδολογία προσδιορισμού του ύψους της ενίσχυσης,
 • οι προϋποθέσεις χορήγησης,
 • η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης,
 • τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά,
 • η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης και ο τρόπος καταβολής της,
 • οι υποχρεώσεις των δικαιούχων,
 • οι διαδικασίες ελέγχων,
 • η διαδικασία ανάκτησης και βεβαίωσης τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών,
 • κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

 

 1. Αφού καθοριστούν όλα αυτά θα γνωρίζετε εάν θα είστε μεταξύ των τυχερών που θα αποζημιωθούν. Και τότε θα πρέπει να αρχίσει το δικό σας τρέξιμο σε υπουργεία και υπηρεσίες, αφού θα πρέπει να προσκομίσετε μια σειρά δικαιολογητικά τα οποία ακόμη παραμένουν άγνωστα. Από την προσωρινή, όμως, αρωγή γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να απευθυνθείτε σε τράπεζες, εφορίες, και πολεοδομίες. Και αφού τα συμπληρώσετε, θα πρέπει να περιμένετε ένα ικανό χρονικό διάστημα για να γίνει η επεξεργασία τους αρμοδίως (οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες του «Ιανού» αποζημιώνονται -προσωρινά, εννοείται…- τώρα, δηλαδή έναν χρόνο μετά).

Είναι, τέλος, δεδομένο ότι στην ταλαιπωρία που θα υποστείτε θα πρέπει να προσθέσετε και εκείνη που προκαλούν τα πάγια προβλήματα των δημοσίων υπηρεσιών: Κακή σήμανση, ελλιπής έως ανύπαρκτη πληροφορία περί των αρμοδίων και μηδενική ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσής σας.

Είθισται να επαναλαμβάνεται από πολλούς ότι οι κρίσεις και οι καταστροφές αποτελούν εύφορο έδαφος για μεταρρυθμίσεις. Θα ήθελα πολύ να ίσχυε αυτό και για την δική μας περίπτωση. Το σύστημα και η διαδικασία, κρατικής αρωγής δεν συμπεριλαμβάνεται, όμως, με βεβαιότητα, μεταξύ αυτών. 

ΥΓ: Για του λόγου το αληθές, αν έχετε χρόνο και γερά νεύρα, μπορείτε να διαβάσετε την τροπολογία-νόμο, εδώ.