Kreport > Uncategorized > Κυβέρνηση Σολτς: Δημοσιονομική αυστηρότητα και «πράσινος» εκσυγχρονισμός

Κυβέρνηση Σολτς: Δημοσιονομική αυστηρότητα και «πράσινος» εκσυγχρονισμός

Του Θοδωρή Κούβακα 

Μια κυβέρνηση προσανατολισμένη στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και της οικονομίας της χώρας, την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Γερμανίας, με εξαιρετικά συντηρητική δημοσιονομική και ακροβατικά ισορροπημένη εξωτερική πολιτική προδιαγράφεται από τις πρώτες ενδείξεις, ύστερα από τη χθεσινή δημοσίευση του «συμβολαίου συνασπισμού» μεταξύ SPD, Πρασίνων και FDP. Υπό την καθοδήγηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Σολτς, με την Πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ στο υπουργείο Εξωτερικών και τον Φιλελεύθερο Κρίστιαν Λίντνερ στο Οικονομικών δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. 

Ο καγκελάριος Σολτς είναι δεδομένο ότι θέλει να αποδειχθεί περισσότερο Ευρωπαίος από την Άνγκελα Μέρκελ, αυτό έχει αφήσει να φανεί από τη μέχρι τώρα στάση του και αυτό περιμένουν οι ψηφοφόροι του κόμματός του. Η «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης έχει τώρα σαφώς περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης. Ταυτόχρονα έχει προϊδεάσει ότι θα ακολουθήσει πιο «Realpolitik» στάση απέναντι στις χώρες που αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη Γερμανία: Την Ρωσία και την Κίνα.  

Η πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, όπως περιγράφεται στο «συμβόλαιο συνασπισμού», είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών. Οι περιβαλλοντικοί στόχοι που έχουν ήδη τεθεί (πράσινη ενέργεια, πράσινη βιομηχανία, πράσινες πόλεις) όχι μόνο δεν συγκρούονται με την προσαρμογή της γερμανικής βιομηχανίας στην «επόμενη μέρα» αλλά προσφέρουν και μια μεγάλη ευκαιρία: Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, είναι θεμελιώδης για να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί και η βιομηχανική παραγωγή. Γι αυτό και στις πρώτες σελίδες του συμβολαίου τα τρία κόμματα υπόσχονται «πρωτοφανείς» δημόσιες επενδύσεις σε αυτό τον τομέα. 

Ακόμη και ο «αυστηρότερος από τον Σόιμπλε» Κρίστιαν Λίντνερ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η δημοσιονομική αυστηρότητα την οποία πρεσβεύει θα φανεί εξαιρετικά ελαστική ως προς τις επενδύσεις που θα καθορίσουν την τύχη των Γερμανών τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά, όσο το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ αποτρέπει την ανάληψη κοινού χρέους από τα μέλη της Ένωσης, ο Λίντνερ θα εξακολουθήσει να απαιτεί την πιστή τήρησή του, καθώς αυτό θα επιτρέπει στη Γερμανία να ασχοληθεί κυρίως με τα του οίκου της χωρίς πρόσθετα βάρη.

Το μόνο αίνιγμα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί είναι ο ρόλος που θα παίξει ως υπουργός Εξωτερικών η Αναλένα Μπέρμποκ. Ενδεικτική μπορεί να είναι η στάση που έχει κρατήσει απέναντι στην προσπάθεια της κρατικής ρωσικής Gazprom να εξασφαλίσει την άδεια των γερμανικών και των ευρωπαϊκών αρχών για τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Πούτιν να μονοπωλεί την διαχείριση του φυσικού αερίου στην Γερμανία και την Ευρώπη και να γίνουμε υποχείριά του», ήταν η ουσία των θέσεων της στον προεκλογικό αγώνα. Σε αυτές τις θέσεις έχει και τη στήριξη των Φιλελευθέρων του Λίντνερ ενώ διαφοροποιούνται οι Σοσιαλδημοκράτες, που έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της αδειοδότησης του αγωγού. Μια πιθανή εξέλιξη θα ήταν η ρωσική εταιρεία να πουλήσει το 49% των μετοχών της στον αγωγό, όπως έγινε και με τον Nord Stream 1, που θεωρείται ότι διασφαλίζει τα γερμανικά συμφέροντα και θα ήταν σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. 

Προς το παρόν, η νέα κυβέρνηση έχει ενώπιόν της ένα πιο πιεστικό πρόβλημα προς επίλυση: Την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στη Γερμανία -όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη- βρίσκεται εκτός ελέγχου. Τα τρία κόμματα αρνήθηκαν την προχθεσινή πρόταση της υπηρεσιακής καγκελαρίου να τεθεί η χώρα σε γενικό και αυστηρό lockdown. Τα μέτρα με τα οποία θα προσπαθήσουν να ανακόψουν την έξαρση της πανδημίας θα είναι το πρώτο πραγματικό τεστ για την κυβέρνηση Σολτς.

Σχετικά:

Μπορείτε επίσης να δείτε τι γράφουν για τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας οι FT, το Bloomberg, Reuters, ο Economist, το Politico, το NewStatesman και ο Guardian.