Kreport > Uncategorized > Κοινωνική δυσφορία και στο βάθος εκλογές ή αυταρχική εκτροπή

Κοινωνική δυσφορία και στο βάθος εκλογές ή αυταρχική εκτροπή

Προληπτικά δελτία σε καφέ, ζάχαρη, λάδι, στα σουπερμάρκετ των φτωχών. Γιατί  ο κόσμος απέχει από μαζικές διαδηλώσεις και γιατί η αντιπολίτευση τις αποθαρρύνει. Αιμορραγεί δημοσκοπικά το καθεστώς Ερντογάν

Έντονη δυσφορία για την κυβερνητική διαχείριση της οικονομίας, μεγάλη  ανησυχία για το μέλλον αλλά και, προς το παρόν τουλάχιστον, υπομονή και συγκράτηση, είναι οι δυναμικές που κυριαρχούν στην τουρκική κοινωνία μετά την προχτεσινή «Μαύρη Τρίτη» της τουρκικής λίρας.

Δελτία σε σουπερμάρκετ: Ορισμένα σουπερμάρκετ, ως επί το πλείστον κάποιες αλυσίδες με χαμηλές τιμές που απευθύνονται κυρίως στις οικονομικά χαμηλότερες τάξεις, επέβαλλαν προληπτικά έκτακτους περιορισμούς (δελτίο) στην αγορά ζάχαρης, λαδιού και καφέ για να αποφευχθούν μαζικές αγορές αυτών των προϊόντων από πολίτες που προβλέπουν ότι οι τιμές τους θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο την επόμενη περίοδο. Αλλά η πλειονότητα των σουπερμάρκετ λειτουργούν, ακόμα, κανονικά. Ωστόσο, η ανησυχία πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ελλείψεις κάποιων αγαθών είναι πλέον διάχυτος.

Η αγορά συναλλάγματος: Στις τράπεζες και στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα αλλά οι αρχές έχουν  εδώ και μια βδομάδα επιβάλλει την καταγραφή της ταυτότητας κάθε πολίτη που αγοράζει πάνω από 100 δολάρια ή 100 ευρώ, κι αυτό λειτουργεί ανασταλτικά για μαζικές αγορές συναλλάγματος από απλούς πολίτες.

Απέχουν από διαδηλώσεις: Παρόλο που η δυσφορία και η ανησυχία έχουν σαφώς ενταθεί τις τελευταίες  μέρες, ο κόσμος απέχει από μαζικές διαδηλώσεις. Οι διαδηλώσεις που μεταδόθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα ήταν πολύ περιορισμένες σε μέγεθος, οργανώθηκαν από το τουρκικό κομμουνιστικό κόμμα και άλλες μικρές αριστερές ομάδες. Η αντιπολίτευση, κυρίως το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό  Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) είναι εξαιρετικά προσεκτική όσον αφορά τις μαζικές διαδηλώσεις και, ουσιαστικά, καλεί τον κόσμο να απέχει από τέτοιες αντιδράσεις φοβούμενη ότι θα μπορούσαν να σταθούν αφορμή για σκληρή καταστολή εκ μέρους της κυβέρνησης. Εξάλλου, μετά τις διαδηλώσεις του Γκεζι το 2013, το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας διστάζει να πάρει μέρος σε διαδηλώσεις φοβούμενο την αντίδραση των δυνάμεων καταστολής.

Δημοσκοπική αιμορραγία: Το ΑΚΡ και ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθούν να «αιμορραγούν» δημοσκοπικά, όπως και οι εθνικιστές σύμμαχοι τους, του Ντεβλετ Μπαχτσελί, και επιμένουν ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Από την άλλη, η αντιπολίτευση ζητά επιτακτικά πρόωρες εκλογές αλλά, πρακτικά, δεν έχει τη δύναμη να τις προκαλέσει. Συνεπώς, ο Τούρκος Πρόεδρος, μαζί με τον Ντεβλετ Μπαχτσελί, είναι οι μοναδικοί που θα αποφασίσουν την ημερομηνία των επόμενων εκλογών.

Αναταράξεις στο καθεστώς: Ποιο είναι το κυρίαρχο ερώτημα σήμερα; Είναι κατά πόσο η διολίσθηση της τουρκικής λίρας σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό θα κλονίσουν την συμμαχία ΑΚΡ-εθνικιστών ή τους συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωτερικό του καθεστώτος. Παρόλο που είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να προβεί κανείς σε προβλέψεις για την πορεία που θα πάρει η χώρα την αμέσως επόμενη περίοδο, η σταδιακή διάβρωση σημαντικών εκλογικών «δεξαμενών» του ΑΚΡ (όπως οι ισλαμιστές νεοαστοί, οι νέες γενιές, οι μικροεπιχειρηματίες καθώς  και οι κοινωνικές ομάδες με τα χαμηλότερα εισοδήματα) αλλά και του ΜΗΡ, προκαλούν αναταράξεις στους κόλπους του καθεστώτος. Μπροστά στον Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι διανοίγονται δύο ενδεχόμενα: Είτε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές είτε να καταφύγει στην άσκηση πολύ μεγαλύτερης καταστολής.