Kreport > Uncategorized > Επιστροφή στην Γενεύη

Επιστροφή στην Γενεύη

Του Γιώργου Καπόπουλου

Η σημερινή εικόνα καχυποψίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία θυμίζει τους πρώτους μήνες της θητείας του Μπάιντεν που, αφού η ένταση κλιμακώθηκε στην Ουκρανία, αποκλιμακώθηκε με τη συνάντηση του Αμερικανού με τον Ρώσο πρόεδρο στην Γενεύη, στα μέσα Ιουνίου.

Η παλινδρόμηση στην ένταση και στην καχυποψία και η επέκταση της αντιπαράθεσης και επίδειξης πυγμής από την Μαύρη Θάλασσα στα σύνορα Λευκορωσίας –Πολωνίας, οδήγησε προφανώς τον Λευκό Οίκο και το Κρεμλίνο στην διαπίστωση ότι είναι αναγκαίο ένα δεύτερο τετ-α-τετ των δύο ηγετών, αυτή τη φορά με τηλεδιάσκεψη.

Πίσω από την ένταση στην Ουκρανία και στην Λευκορωσία, τις τελευταίες βδομάδες πυκνώνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι επαφές κορυφαίων αξιωματούχων των δύο χωρών.

Την περασμένη Τετάρτη, οι δύο σύμβουλοι ασφαλείας, Σάλιβαν και Πατρούσεφ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, συζήτησαν όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων.

Είχε προηγηθεί στις αρχές Νοεμβρίου επίσκεψη του επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, στην Μόσχα, όπου -σύμφωνα πάντα με την Ουάσιγκτον- εξέφρασε την ανησυχία του για τις ανεξήγητες κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την  Ουκρανία.

Σε αντίστιξη με τους παραπάνω ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, διατύπωσε ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Μόσχα να μελετά την επανέκδοση του σεναρίου του 2014 , της επίθεσης δηλαδή στην Ουκρανία. που κατέληξε στην απόσχιση δύο ανατολικών επαρχιών και στην προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαβουλεύσεις για την ατζέντα και την ημερομηνία της τηλεδιάσκεψης Μπάιντεν-Πούτιν αντανακλούν τουλάχιστον τη βούληση των δύο πλευρών να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και αναζήτηση μιας μεσο/μακροπρόθεσμης φόρμουλας σταθεροποίησης και προβλεψιμότητας στις σχέσεις των δύο χωρών.

Πριν από λίγες μέρες ο Πούτιν δήλωσε ότι ως κίνηση καλής θέλησης αρνήθηκε την εισήγηση που του έγινε για ρωσικές ασκήσεις στην Μαύρη Θάλασσα την ίδια ώρα με την παρουσία ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ίδια περιοχή.

Εκ των πραγμάτων τίθεται το ερώτημα αν τα διάφορα κέντρα εξουσίας και υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν κοινή γραμμή ως προς την προοπτική των σχέσεων με την Μόσχα. Το σενάριο των εσωτερικών διαφωνιών στις ΗΠΑ για τις σχέσεις με την Ρωσία δεν είναι υπόθεση εργασίας αλλά σχετικά πρόσφατη χειροπιαστή πραγματικότητα.

Όταν πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Ρωσίας άρχισαν να σφυροκοπούν μαζί τους Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία το φθινόπωρο του 2015, ετέθη  όχι μόνον θέμα αμοιβαίας ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών αλλά και κοινού επιχειρησιακού σχεδιασμού, με τους Κέρι και Λαβρόφ να υπογράφουν την σχετική συμφωνία στις αρχές του 2016. Μια συμφωνία που, όμως, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς ξεσηκώθηκαν οι μόνιμες γραφειοκρατίες στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με πενήντα και  πλέον διπλωμάτες καριέρας να υπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας προς τον πολιτικό τους προϊστάμενο.