Kreport > Uncategorized > Δύο φίλοι από τα παλιά…

Δύο φίλοι από τα παλιά…

Ο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ είναι παλιοί γνώριμοι από την εποχή που και οι δύο ήταν αντιπρόεδροι των χωρών τους και έτσι δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη που στην αρχή της βιντεοδιάσκεψης ο ηγέτης της Κίνας δήλωσε πολύ ευτυχής που συναντά τον παλιό του φίλο.

Οι δύο ηγέτες έδωσαν ο καθένας για λογαριασμό του προτεραιότητα στην διατύπωση των ανησυχιών τους για την στάση της άλλης πλευράς σε θέματα που πιστεύουν ότι θα επηρεάσουν  την στάση τρίτων χωρών.

Ο  Μπάιντεν σύμφωνα με ενημέρωση του Λευκού Οίκου έδωσε έμφαση στις αθέμιτες εμπορικές και οικονομικές πρακτικές της Κίνας, προφανώς για να υπονομεύσει την αξιοπιστία της κινεζικής πλευράς ως φερέγγυου εταίρου.

Από την μεριά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας λίγο μετά την βιντεοδιάσκεψη   επισήμανε ότι η στήριξη των ΗΠΑ στην Ταιβάν είναι παιχνίδι με τη φωτιά σε μια προσπάθεια να πείσει τα κράτη της περιοχής και όχι μόνον ότι η ελεγχόμενη ένταση που συντηρούν οι ΗΠΑ μπορεί να εξελιχθεί οποιαδήποτε στιγμή σε ανεξέλεγκτη σύγκρουση.

Οι δύο συνομιλητές προσήλθαν στην βιντεοδιάσκεψη με ενισχυμένη την θέση τους στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς, με τον Σι Τζινπίνγκ να αναγνωρίζεται ισότιμος των Μάο και Ντεγκ και εμμέσως πλην σαφώς να ανακηρύσσεται σε ισόβιο ηγέτη του κόμματος και της χώρας, και τον Μπάιντεν να έχει μόλις υπογράψει τον νόμο χρηματοδότησης των υποδομών με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας που ενέκρινε το Κογκρέσο μετά από πολύμηνη μάχη.

Από τα όσα διέρρευσαν από την βιντεοδιάσκεψη, που ήταν διάρκειας άνω των τριών ωρών, οι  δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών. Κατά τα λοιπά, ο μεν Μπάιντεν έψεξε την Κίνα ότι κινείται εκτός διεθνών κανόνων, ο δε Σι Τζινπίνγκ τις ΗΠΑ ότι αντί να επικεντρώνουν την προσοχή τους στα μεγάλα κοινά παγκόσμια προβλήματα όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή πριμοδοτούν μια συνολική ψυχροπολεμική παλινδρόμηση.

Πως, όμως, προσλαμβάνουν την Κίνα οι τρίτες χώρες από την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού , την Αφρική μέχρι και την Ευρώπη; Ως ατμομηχανή επανεκκίνησης της παγκόσμιας ανάπτυξης ή ως απειλή εγκαθίδρυσης μιας παγκόσμιας αυταρχικής ηγεμονίας ;Ένα ερώτημα πολύ πιο σύνθετο και δύσκολο να απαντηθεί,  καθώς είναι αρκετοί οι παίκτες του διεθνούς συστήματος που θεωρούν το Πεκίνο ταυτόχρονα και ατμομηχανή και απειλή.

Άλλη σχετική θεματογραφία:

-Biden’s meeting with Xi “substantive” but no breakthroughs, στο axios.com.

U.S.-China Summit Produces Little More Than Polite Words, but They Help, στους New York Times.

Talks between Xi Jinping and Joe Biden do not herald a thaw, στον Economist.

Biden-Xi summit highlights tensions – and desire for cooperation. Analysis: while depth of division remains clear, leaders showed willingness to move in positive direction, στον Guardian.

Biden and Xi hold ‘candid and direct’ first summit, στο Politico.

When Biden meets Xi, στο Foreign Affairs. A New Mutually Assured Destruction

-Deterrence is different this time around, στο Geopolitical Futures.)