Kreport > Uncategorized > Βαρθολομαίος, ο μακροβιότερος Πατριάρχης

Βαρθολομαίος, ο μακροβιότερος Πατριάρχης

Aπό τον Στάχυ, τον πρώτο επίσκοπο του  Βυζαντίου το 38 μ.Χ. έως σήμερα, ο   κ. Βαρθολομαίος είναι ο μακροβιότερος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Στις 22 Οκτωβρίου συμπλήρωσε 30 χρόνια στο τιμόνι της Ορθοδοξίας. Τριάντα χρόνια, που κατέφερε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο  για τον Θρόνο (λόγω των ελληνοτουρκικών αλλά και λόγω της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης που «γέννησε» δεκάδες νέες Εκκλησίες… )να φέρει στο επίκεντρο των εξελίξεων το Φανάρι.

Οραματιστής, κινούμενος στα όρια ενός αλλοτινού καισαροπαπισμού, καθιερώθηκε σε διεθνές επίπεδο λόγω των πρωτοβουλιών που ανέπτυξε, κυρίως εκτός θεολογικού πλαισίου. Παράδειγμα, ξάφνιασε τους πάντες όταν, το 2014,  έγινε ο πρώτος εκπρόσωπος Εκκλησίας που επισκέφτηκε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN) τιμώντας την επιστήμη η οποία προσπαθούσε να αποδείξει ότι ο κόσμος δεν είναι  δημιούργημα του Θεού…

Ωστόσο , η προσπάθειά του η Εκκλησία να ξεφύγει από τον παραδοσιακό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων (δηλαδή, απλώς δια της προσευχής…) ξεκίνησε το 1995, όταν οργάνωσε το πρώτο  πλωτό συνέδριο για το περιβάλλον. Τουλάχιστον πέντε κρουαζιέρες -συνέδρια πραγματοποιήθηκαν  για την προστασία της Ανταρκτικής, του Αμαζονίου και άλλων περιοχών, στις οποίες συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες. Για τον λόγο αυτό έχει καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος Πράσινος Πατριάρχης.

Παράλληλα στήριξε τη βιολογική γεωργία σε περιοχές όπως το Άγιο Όρος. Επίσης, στήριξε τους μετανάστες, έκανε παρεμβάσεις υπέρ της ειρήνης στον κόσμο, συναντήθηκε με δεκάδες αρχηγούς κρατών , ενώ ταξίδεψε παντού με στόχο να προωθήσει και να υπερασπιστεί  την Ορθοδοξία. Προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα Δυτικής και Ανατολικής Εκκλησίας με επισκέψεις στο Βατικανό και  προσεγγίζοντας τις διαφορές με ήπιο λόγο. Έριξε γέφυρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα δημιούργησε γραφείο εξασφαλίζοντας μόνιμη παρουσία στις Βρυξέλλες.

Οι κινήσεις αυτές τον καθιέρωσαν ως μια παγκόσμια προσωπικότητα μεγάλου κύρους και επιρροής, με αποτέλεσμα όλοι οι ηγέτες που επισκέπτονταν την Τουρκία να θεωρούν υποχρέωσή τους να επισκεφθούν και το Φανάρι.

Πέραν αυτών, και στο εσωτερικό της Τουρκίας κατέφερε να ανατρέψει τη μιζέρια αιώνων. Επί των ημερών του αναστηλώθηκαν και   επαναλειτούργησαν ναοί σε διάφορες περιοχές της χώρας και μετατράπηκαν σε σύγχρονα προσκυνηματικά κέντρα, όπως η Παναγία Σουμελά. Επανασυστήθηκαν Μητροπόλεις όπως αυτή της Σμύρνης.  Ανέδειξε σε διεθνές θέμα το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ κινητοποίησε  φορείς και οργανώσεις για την αναστήλωση του οικοτροφείου Πριγκηπονήσου, που είναι το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο του είδους του στην Ευρώπη.

Δεν κατάφερε να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, την οποία έκανε τζαμί ο Ερντογάν, αλλά αυτό δεν ήταν ένα θέμα που εξαρτιόταν από το Φανάρι, ήταν αποτέλεσμα ενός γενικότερου σχεδίου του Τούρκου προέδρου, μιας ευρύτερης στρατηγικής με άλλες στοχεύσεις

Στην τριακονταετή παρουσία του στο τιμόνι της Ορθόδοξης Εκκλησίας  πολλές φορές συγκρούστηκε, άλλοτε για να επιβληθεί (Εκκλησία της Ελλάδος) και άλλοτε για να ενισχύσει τη θέση του (Ρωσία) με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εντάσεις .

Ο Βαρθολομαίος  γνώριζε από την πρώτη στιγμή που εξελέγη ότι για να επιβιώσει το Φανάρι θα έπρεπε να «αυξηθεί το ποίμνιό του» εκτός Τουρκίας. Έτσι, εκτός της ομογένειας, όπου έχει τον πρώτο λόγο, επιχείρησε να αποκτήσει τον έλεγχο των Νέων Χωρών (τις περιοχές που ελευθερώθηκαν μετά το 1912 και οι οποίες παραχωθήκαν στην Εκκλησία με την πράξη του 1928 από το Φανάρι) στην Ελλάδα.  Παράλληλα, προσπάθησε να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα, γεγονός που τον έφερε σε σύγκρουση με τον μακαριστό Χριστόδουλο. Ήταν τόσο έντονη η σύγκρουση, ώστε για ένα διάστημα το Πατριαρχείο σταμάτησε να μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, προκαλώντας την παρέμβαση της τότε κυβέρνησης. Για  τον ίδιο λόγο έχει συγκρουστεί και με τον Ιερώνυμο με τον οποίο οι σχέσεις του είναι τυπικές.

Προς το παρόν η ανακωχή τηρείται γιατί, εκτός των άλλων, ο κ. Βαρθολομαίος έχει ανοίξει μέτωπο με τη Μόσχα, η οποία πλέον  τον χαρακτηρίζει σχισματικό. Την αφορμή έδωσε η αυτοκεφαλία της Ουκρανίας την οποία παραχώρησε το Φανάρι, αν και γνώριζε ότι αυτό θα είναι αιτία πολέμου με τη ρωσική Εκκλησία αλλά και το Κρεμλίνο. Η Μόσχα κήρυξε εχθρό της Ορθοδοξίας τον Βαρθολομαίο και σταμάτησε να τον  μνημονεύει. Ο Πατριάρχης δεν επηρεάζεται από αυτό, μάλιστα, στην τελευταία του επίσκεψη στην Αμερική, σε σχετική παρατήρηση για τη μη μνημόνευσή του απάντησε με ένα “σκασίλα μου”…

Το Φανάρι και η Μόσχα συγκρούονται για τα Βαλκάνια. Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Η Ρωσία δεν πρόκειται να βάλει νερό στο κρασί της αν το Φανάρι ανακηρύξει αυτοκέφαλες τις Εκκλησίες της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσσόβου. Προς το παρόν τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί επισήμως στον κ. Βαρθολομαίο έχουν παγώσει αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει στην περιοχή καθώς τα εκκλησιαστικά όρια  έχουν άμεση σχέση με τα διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια. Η Μόσχα αυτή τη στιγμή έχει καταφέρει να συμμαχήσει με τα πατριαρχεία Σερβίας και Αντιόχειας και μερικώς με τα Ιεροσόλυμα. Αλλά ακόμη δεν έχει ισχυροποιηθεί η θέση της καθώς το Φανάρι ελέγχει τις περισσότερες Εκκλησίες οι οποίες όμως δεν έχουν την οικονομική ισχύ της Μόσχας. Ο χρόνος θα δείξει.

Πάντως ο Βαρθολομαίος καθησυχάζει  τους γύρω του προβάλλοντας το δόγμα των τριών συρταριών: Υπάρχουν τρία συρτάρια  το καθένα από τα οποία έχει και μία λύση. Και στα 30 χρόνια φαίνεται πως  έχει βρει λύσεις που τον έχουν καταστήσει εκκλησιαστικό ηγέτη ευρύτατης αποδοχής.