Kreport > Uncategorized > Ο Βαρθολομαίος και οι διάδοχοι

Ο Βαρθολομαίος και οι διάδοχοι

Tου Πάνου Μπαΐλη

O   Οικουμενικός Πατριάρχης έχει περάσει τα 80. Γεννημένος το 1940 και μετά από 30 χρόνια στο Θρόνο είναι λογικό να  σκέφτεται την επόμενη μέρα στο Φανάρι σε μια δύσκολη περίοδο λόγω των γενικότερων προβλημάτων, γεωπολιτικών και θρησκευτικών. Για τον λόγο αυτό η διαδοχή του απασχολεί τόσο τον ίδιο όσο και της Σύνοδο του Θρόνου , την Τουρκία , τη Ρωσία και βεβαίως την Αμερική  όπου η ομογένεια παραμένει ένας ισχυρός παράγοντας.

Η διαδοχολογία   τα τελευταία τρία χρόνια είχε  αναπτυχθεί εντός και εκτός Φαναρίου. Στις 22 Οκτωβρίου και πριν το ταξίδι του στην Αμερική,  στη Θεία Λειτουργία είχε πει στους συλλειτουργούς του: «παρακάλεσα τον Θεό για τη διαδοχή μου». Το θέμα είναι αν θα παραιτηθεί,  οπότε και θα καθορίσει τις εξελίξεις ή θα παραμείνει στο τιμόνι της ορθοδοξίας με ό,τι κινδύνους ενέχει κάτι τέτοιο για την τελική επιλογή.

Ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες που θα πάρει , στο Φανάρι  έχουν συγκροτηθεί οι ομάδες και όλοι οι υποψήφιοι έχουν “σκαναριστεί” από την τουρκική κυβέρνηση.

Η μετάθεση  του μητροπολίτη Γαλλίας (έχει γεννηθεί στην Κρήτη)  στην μητρόπολη Χαλκηδόνος, τη σημαντικότερη στην Πόλη, τον περασμένο Φεβρουάριο, έφερε ανακατατάξεις και προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στα  τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ενώ “πίκρανε” και τους άλλους  μητροπολίτες οι οποίοι έχουν γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο ο κ.Εμμανουήλ ήταν στην ουσία  ” ο υπουργός Εξωτερικών” του  Βαρθολομαίου και ο άνθρωπος ο οποίος σήκωσε το βάρος των δύσκολών αποφάσεων για το ουκρανικό. Άνθρωπος με μεγάλες πολιτικές  διασυνδέσεις,  από τη στιγμή που άφησε τη Γαλλία μοιραία  θεωρήθηκε ο εκλεκτός του Οικουμενικού Πατριάρχη για να τον διαδεχτεί.

Ωστόσο πριν τον Γαλλίας, εκλεκτός του κ.Βαρθολομαίου, ήταν για πολλούς ο νυν αρχιεπίσκοπος  Αμερικής Ελπιδοφόρος . Ο 54χρονος Ιεράρχης ήταν πάντα δίπλα στον Βαρθολομαίο , ενώ επιλέχτηκε ομόφωνα για τις ΗΠΑ μετά από εντονότατο παρασκήνιο και πιέσεις στον Δημήτριο .

Κατά την επίσκεψή του στην Αμερική, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του και εμπιστοσύνη του στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Είπε χαρακτηριστικά για τον άλλοτε στενό του συνεργάτη και στην Κωνσταντινούπολη, πως «από το Πατριαρχείο έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Τον στείλαμε για να ηγηθεί αυτής της μεγάλης επαρχίας. Τον επιλέξαμε παμψηφεί διότι υπό τας παρούσας συνθήκας ήταν ο καταλληλότερος και ο καλύτερος γι’ αυτή τη θέση».

Κάποιοι εξέλαβαν αυτές τις αναφορές ως ενίσχυση του Ελπιδοφόρου στην κούρσα της διαδοχής. Όμως όσοι γνωρίζουν καλά τη “γλώσσα του Φαναρίου”, υποστηρίζουν ότι το βάρος πέφτει στο “είναι  περισσότερο απαραίτητος  στην Αμερική”.

Ο ίδιος ο Ελπιδοφόρος ενδιαφέρεται άμεσα για τον Οικουμενικό Θρόνο. Έχει καλές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση , παρά το όσα έχει πει για την Αγία Σοφία και τις συντηρεί σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Πρόσφατα η παρουσία του στα εγκαίνια του “Σπιτιού της Τουρκίας” με Ερντογάν , Τσαβούσογλου και Τατάρ, που προκάλεσε μίνι κρίση στις σχέσεις του Αθήνα και Λευκωσία, για πολλούς εκλήφθηκε ως ένα ισχυρό παρών στην επόμενη μέρα.

Ωστόσο μεταξύ Εμμανουήλ και Ελπιδοφόρου η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του Γέροντος Χαλκηδόνος   καθώς ο 66χρονος ιεράρχης έχει τεράστια πείρα για να διαχειριστεί τα κρίσιμα θέματα των σχέσεων με τις άλλες  Εκκλησίες  και κυρίως με τη Μόσχα, από την πορεία των οποίων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς  και η συνέχιση του ρόλου του Πατριαρχείου ως επικεφαλής  των ορθοδόξων επί γης.

Τα τουρκικά Μέσα πάντως δεν κρύβουν την προτίμησή τους στο πρόσωπο του μητροπολίτη Πριγκιποννήσων, Δημήτριο, ο οποίος  ήταν μεταξύ των εκλεκτών. Ο 67χρονος Δημήτριος γεννημένος στα Ταταύλα, είναι μια ισχυρή προσωπικότητα . Δεν έχει όμως το “κοσμοπολίτικο” που έχουν οι άλλοι και που επιθυμεί ο κ.Βαρθολομαίος, ο οποίος  είναι  οπαδός της εξωστρέφειας.