Kreport > Uncategorized > Παρασκευή, 9.4.2021

Παρασκευή, 9.4.2021

Καλημέρα σας,
Μια επισήμανση πριν περάσουμε σε άλλα θέματα, σήμερα ολοκληρώνονται οι συζητήσεις ΗΠΑ-Ιράν που άρχισαν την Τρίτη στη Βιέννη, οι δύο αντιπροσωπείες βρίσκονται σε διαφορετικά ξενοδοχεία και επικοινωνούν με μεσολαβητές ευρωπαίους διπλωμάτες, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, επί της ουσίας επιδιώκουν και διαβεβαιώσεις ότι το Ιράν θα πάψει να επεμβαίνει σε άλλες χώρες της περιοχής (Ιράκ, Συρία, Λίβανο, Υεμένη…), το Ιράν επείγεται οι ΗΠΑ να άρουν τις σε βάρος του κυρώσεις που έχουν γονατίσει την οικονομία και έχουν φέρει πείνα στη χώρα και να του πληρώσουν όσα του χρωστούν η Ν. Κορέα και δυτικές χώρες. Το στοίχημα είναι μεγάλο και για τα δύο μέρη, είναι επίσης πολύ σημαντικό και για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, γιατί η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν θα ανάψει το πράσινο φως για πολλές θετικές εξελίξεις, στην πραγματικότητα είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις διαδικασίες ειρήνευσης και ανοικοδόμησης όλης της ευρύτερης περιοχής. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, πηγές που είναι κοντά στις εξελίξεις μιλούν για ενδείξεις αμερικανο-ιρανικής προσέγγισης –μακάρι!
Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα η Επιτροπή Εμβολιασμών
Στα καθ’ ημάς, συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να αποφασίσει αν θα υπάρξουν αλλαγές στη χορήγηση του εμβολίου και ηλικιακοί περιορισμοί.
Στον κόσμο: Χτες, η βρετανική κυβέρνηση εμφανίστηκε καθησυχαστική (εδώ) ως ότι τα περιστατικά θρομβώσεων είναι «εξαιρετικά σπάνια», τέσσερις στο εκατομμύριο ίσως παρουσιάσουν περιστατικό θρόμβωσης, το 0,0004% είπε, Αυστραλία και Φιλιππίνες αποφάσισαν να βάλουν ηλικιακά όρια, 50 και 60 έτη αντίστοιχα (εδώ), ηλικιακούς περιορισμούς έχουν θέσει και Ιταλία, Βέλγιο και Ισπανία (εδώ) ενώ αντιθέτως η Αυστρία προσανατολίζεται στη χορήγηση χωρίς περιορισμούς μετά και την θετική αξιολόγηση του ΕΜΑ (εδώ).
Μίξη εμβολίων: Η Γερμανία έδωσε πράσινο φως στη μίξη εμβολίων, κάποιος που έλαβε την πρώτη δόση AstraZeneca θα μπορεί να κάνει τη δεύτερη δόση από κάποιο άλλο (εδώ), στην αντικατάσταση της δεύτερης δόσης του AstraZeneca με κάποιο mRNA εμβόλιο προσανατολίζεται και η Γαλλία (εδώ).
Τι πήγε τόσο στραβά; Το Bloomberg συγκεντρώνει τα λάθη που έκανε η εταιρεία, η ιστορία αυτού του εμβολίου χαρακτηρίζεται από καλές προθέσεις, επικοινωνιακές γκάφες, προβληματικές δοκιμές, κατασκευαστικούς εφιάλτες και πολιτικοοικονομικούς ανταγωνισμούς -αναφέρει, εδώ.
Για το ίδιο θέμα, ξεχωρίσαμε άλλες τρεις αναλύσεις:
Is the AstraZeneca Vaccine Safe or Not του Sam Fazeli στο Bloomberg απαντά σε καίρια ερωτήματα σχετικά με την επικινδυνότητα του εμβολίου εδώ.
Maintaining trust in the AstraZeneca vaccine» των FT για το πως δε θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο εδώ.
-«Τι ξέρουμε για το εμβόλιο της AstraZeneca και τι πρέπει να κάνουμε» του Ηλ. Μόσιαλου εδώ.
Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας:
Στα καθ’ ημάς σχετικά με την πανδημία, τα κρούσματα παραμένουν πολύ υψηλά, ο αριθμός των διασωληνωμένων καταγράφει ρεκόρ, τα νοσοκομεία δοκιμάζουν τα όρια των αντοχών τους, τα λύκεια θα επαναλειτουργήσουν με διαφωνία του Σωτήρη Τσιόδρα (το πιο ενδιαφέρον δεν είναι ότι διαφώνησε, κι άλλες φορές έχει διαφωνήσει, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτή τη φορά ο Σωτήρης Τσιόδρας δημοσιοποίησε την διαφωνία του…), στη σημερινή τους συνεδρίαση οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να αποφασίσουν αν το λουκέτο στα καταστήματα Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης θα συνεχιστεί ή όχι, οι αποφάσεις για μετακινήσεις από νομό σε νομό θα ληφθούν λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα.
Τα δεδομένα:
Κρούσματα: 3.228 κρούσματα, ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών, που έφθασαν τους 776, 73 θάνατοι, το τελευταίο 24ωρο. Στην Αττική 1.578 νέες μολύνσεις.
Μεταλλάξεις: 711 νέα κρούσματα παραλλαγών εντοπίστηκαν στη χώρα, ο συνολικός τους αριθμός φθάνει τα 4.084 για την βρετανική παραλλαγή και τα 59 για την νοτιοαφρικανική.
Εμβολιασμοί: Κάλεσμα του πρωθυπουργού στους πολίτες να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις τους και να εμβολιασθούν, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με πολίτες 64-93 ετών, που έχουν εμβολιαστεί εδώ.
Selftest: Σε σύνολο 400.000 δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών λυκείου, διανεμήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα διάθεσής τους 126.799 self-tests από 8.583 φαρμακεία. Σήμερα εφοδιάζονται με τεστ και τα πλέον απομακρυσμένα σημεία της χώρας.
Αστικές συγκοινωνίες: Στους δρόμους της Αθήνας από σήμερα τα πρώτα 40 από τα 300 λεωφορεία μέσω leasing, θα μπουν στις επιβαρυμένες γραμμές.
Στην υπόλοιπη καθ’ ημάς επικαιρότητα, ξεχωρίζουμε:
Καραμανλής-Σημίτης: Η επ’ αόριστον παραπομπή των διαφορών με την Τουρκία σε μια μελλοντική κάθε φορά διευθέτηση, οδήγησε και θα οδηγεί στη διεύρυνση των τουρκικών διεκδικήσεων. Η πιο χαρακτηριστική και επώδυνη απόδειξη της αδράνειας είναι η εξέλιξη του Κυπριακού», ανταπαντά ο Κ. Σημίτης στον Κ. Καραμανλή. Μοιάζει με συζήτηση για το παρελθόν, αλλά, πιθανότατα, αφορά το μέλλον, διαβάστε περισσότερα εδώ.
Εθνική Ασφαλιστική: Η CVC θα πληρώσει άμεσα 2234 εκατ. ευρώ για την εξαγορά και λίγο αργότερα θα πάρει πίσω 112,6 εκατ. ευρώ, το 48,1% του ποσού που κατέβαλε. Αγοράζει την Ασφαλιστική με λεφτά, εν πολλοίς, της ίδια της Ασφαλιστικής. Η συμφωνία είναι χειρότερη από εκείνην που αφήνει να νοηθεί η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο, εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων της ευρωπαϊκής DG Comp, που «πάτησε» στις δικές μας καθυστερήσεις. Αναλυτικάεδώ.
Σημειώσετε και αυτά:
Folli Follie: Την παραπομπή της οικογένειας Κουτσολιούτσου και άλλων 18 ατόμων προτείνει η εισαγγελέας στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, για τους παραποιημένους ισολογισμούς, πλαστογραφίες και εξαπάτηση των επενδυτών.
Κατάσχεση σε πρεσβεία: Κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλα στην Αθήνα σε κινητά και ακίνητα, υπό τον όρο να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία της κατά τα διεθνώς ισχύοντα, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, για να εκτελεστεί η απόφαση αποζημίωσης θύματος σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πρώην πρέσβη.
Αναστολή συμβάσεων: Έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων στην «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Απρίλιο.
Facebook: Επιβεβαίωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τη διαρροή στοιχείων 600.000 Ελλήνων από το FB. Τα στοιχεία φαίνεται να έχουν διαρρεύσει σε προγενέστερο χρόνο.
Ματιές στον κόσμο:
Sofagate: Δικτάτορα αποκάλεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός τον Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για ταπείνωση της προέδρου της Κομισιόν, εδώ. Στην ΕΕ και τις υποδείξεις επιρρίπτει την ευθύνη ο Μ. Τσαβούσογλου για το γεγονός ότι δεν προβλέφθηκε να καθίσει η πρόεδρος της Κομισιόν δίπλα σε Ερντογάν και Μισέλ. Απολογητικός ο Σαρλ Μισέλ στην κριτική για την στάση του, εδώ.
Τέλος η Grand Ecole: Τέλος εποχής για τη μεγάλη σχολή της γαλλικής ελίτ, ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει την αναστολή λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Ecole National d’ Administration, που ίδρυσε το 1945 ο Ντε Γκωλ και από την οποία έχουν αποφοιτήσει τέσσερις πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος. Θα αντικατασταθεί από άλλη ανώτατη σχολή, εδώ.
Ρωσία – Ουκρανία: Η Ουάσιγκτον μελετά το ενδεχόμενο να στείλει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα σε μια έμπρακτη στήριξη του Κιέβου, εδώ, η Μόσχα εκτοξεύει νέες απειλές προς το Κίεβο, το θέμα συζήτησαν Μέρκελ και Πούτιν, η καγκελάριος ζήτησε να σταματήσει η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα, εδώ.
Μυανμάρ: Αμετανόητοι οι πραξικοπηματίες, ο εκπρόσωπος Τύπου της χούντας δηλώνει στο CNN ότι δεν είναι πραξικόπημα και ότι σκοπός τους είναι να σώσουν τη χώρα από τους «ταραχοποιούς», ο αριθμός των θυμάτων της χούντας έχει φτάσει τα 600 έως τώρα, εδώ.
ΗΠΑ – οπλοκατοχή: Περιορισμένα μέτρα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν. Είναι το πρώτο βήμα για να αποφευχθούν νέα αιματηρά περιστατικά, επισημαίνει ο Λευκός Οίκος, εδώ. Την ίδια ώρα, το Τένεσι αποφασίζει ότι από την 1η Ιουλίου επιτρέπεται η άνευ αδείας οπλοφορία στην Πολιτεία, ο κυβερνήτης της επικαλείται την 2η Τροπολογία.
Β. Ιρλανδία: Για έβδομη συνεχόμενη νύχτα επεισόδια στο Μπέλφαστ, η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού για να διαλύσει του διαδηλωτές, εδώ, έκκληση για ηρεμία απευθύνουν βρετανικές και ιρλανδικές αρχές, εδώ, την ανησυχία του εξέφρασε και ο Τζο Μπάιντεν, εδώ.
Β. Κορέα: Να προετοιμαστούν για μια δύσκολη περίοδο κάλεσε τους πολίτες ο Κιμ Γιονγκ Ουν, πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει ελλείψεις τροφίμων, εδώ.
Γαλλία: Δεν επιβεβαιώνονται τα περί συμμετοχής υπουργών σε μυστικά δείπνα εν μέσω πανδημίας διαβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Εμμανουέλ Μακρόν διαμηνύει ότι δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές.
Νόσος Πάρκινσον: Ερευνητές αποδίδουν τώρα την αύξηση των ασθενών σε χημική ουσία, που βρίσκεται σε κοινά καθαριστικά, εδώ.
Η πανδημία στον κόσμο:
Παγκοσμίως τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 134.525.543 θάνατοι είναι 2.915.012 εδώ.
Η πορεία των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ.
Ε.Ε.: Περισσότερα από 80 εκατομμύρια εμβόλια έχει εξαγάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Το 40% αυτών, έχει σαν προορισμό την Ιαπωνία και τη Μεγάλη Βρετανία εδώ.
Γερμανία: Στόχος της καγκελαρίας να καμφθούν οι αντιδράσεις των αρχηγών των κρατιδίων για νέα μέτρα (εδώ), διμερείς διαπραγματεύσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία για την αγορά εμβολίου Sputnik V ενώ η Βαυαρία ανακοίνωσε ήδη ότι υπέγραψε προσύμφωνο με τη ρωσική κυβέρνηση για την παραγωγή 2,5 εκατ.. δόσεων εδώ.
Γαλλία: Το γαλλικό Όπεν ακυρώνεται που ήταν να πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου αναβάλλεται εδώ. Οι ασθενείς σε ΜΕΘ έφτασαν προχθές τους 5.729 που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός για το 2021.
Βραζιλία: Οι νεκροί έφτασαν την Πέμπτη τους 4.249 σε ένα 24ωρο. Τρία στα τέσσερα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν σοβαρές ελλείψεις σε οξυγόνο και φάρμακα. Ο Μπολσονάρο υποστηρίζει ότι σε όλες τις χώρες υπάρχουν θάνατοι και δε θα έπρεπε η πανδημία να χρησιμοποιείται πολιτικά εναντίον του εδώ.
Οικονομία -Αγορές:
Χρηματιστήρια Ασίας: Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχωρεί κατά 0,21% στις 7.235,30 μονάδες, στην Ιαπωνία ο Nikkei, καταγράφει κέρδη κατά 0,40% στις 29.828,10 μονάδες, στο Χονγκ-Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 0,72% στις 28.798,07 μονάδες και στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai καταγράφει απώλειες 0,74% στις 3.456,74 μονάδες, εδώ.
Η χθεσινή μέρα: Στη Wall Street ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,17% στις 33.503 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,42% στις 4.097 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,03% στις 13.829 μονάδες εδώ. Στις ευρωπαϊκές αγορές ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε 0,58% στις 436 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,83% στις 6.942 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,17% στις 15.202 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,57% στις 6.165 μονάδες εδώ.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει σε επίπεδα κοντά στις 900 μονάδες έκλεισε χθες η συνεδρίαση. Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,37% στις 884,77 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 880,06 μονάδων (-0,06%) και 886,15 μονάδων (+0,85%). Ο τζίρος ανήλθε στα 76,8 εκατ. ευρώ.
Πετρέλαιο: Η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύθηκε κατά 4 σεντς ή 0,1%, για να κλείσει στα 63,20 δολάρια το βαρέλι και το πετρέλαιο τύπου WTI σημείωσε πτώση 0,3% στα 59,60 δολάρια ανά βαρέλι εδώΧρυσός: Η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1% στα 1.758 δολ./ουγκιά εδώΟμόλογα: Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,64%. Συνάλλαγμα: Το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1919 δολ..
Σας προτείνουμε να δείτε:
Σήμερα, Παρασκευή, στις 19.00, την Πολιτιστική Διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, ένα μοναδικό διαδικτυακό ταξίδι που διοργανώνει το Διάζωμα, εδώ.
World Expos: Σαράντα αντικείμενα και ανακαλύψεις, που άλλαξαν τον κόσμο, ανάμεσά τους κέτσαπ, ραπτομηχανή, τηλεόραση. Μια εικονική έκθεση στο CNN, εδώ.
Σας προτείνουμε να διαβάσετε:
Ο σχεδιασμός της επόμενης φάσης, ο Σπύρος Λυκούδης γράφει για την κατεπείγουσα ανάγκη ανασυγκρότησης και προγραμματικής ανανέωσης της κεντροαριστεράς , στην ιστοσελίδα του στο FB, εδώ.
Η έκθεση του διοικητή της ΤτΕ ως άγγελος εξάγγελος, του Φίλιππου Σαχινίδη, στα ΝΕΑ, εδώ.
Πολιτική ανάλυση ή λοιμωξιολογία; -της Χριστίνας Πουτέτση, στο Protagon, εδώ.
Η επιστολή ενός αποκλεισμένου (από τις τράπεζες), του Θανάση Μαυρίδη, στο Liberal, εδώ.
Η χωροταξία ως προϋπόθεση ανάπτυξης, μια ειδική έρευνα του ΣΕΒ, εδώ.
Myanmar explodes, τέσσερις αναλύσεις με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα, στο Project Syndicate, εδώ.
Biden broadband agenda takes aim at Big Telecom, στο axios.com, εδώ.
Jordan’s existential dilemma, στο Geopolitical Features, εδώ.
Τέλος, μπορείτε να δείτε τις πρώτες σελίδες των σημερινών εφημερίδων εδώ και μια σταχυολόγηση θεμάτων και άρθρων γνώμης από την ομάδα του Γιάννη Πευκιανάκη, εδώ.
Καλή συνέχεια –να προσέχετε, να είστε καλά.
Η Συντακτική Ομάδα του KReport