Kreport > Uncategorized > Κυριακή, 4.4.2021

Κυριακή, 4.4.2021

Καλημέρα σας,

Δύο μεγάλες συζητήσεις έχουν ανοίξει στη Δύση, η μία είναι η συζήτηση για τις ανισότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τους μαύρους, τις γυναίκες, για τον σεβασμό και δη για την αξία της διαφορετικότητας, για τους φτωχούς και τους υπερπλούσιους του κόσμου, μια συζήτηση που έμενε κάπως στο περιθώριο, λες το θέμα ήταν ανύπαρκτο ή είχε προ πολλού λήξει, τώρα επανέρχεται με ένταση κι όλα δείχνουν ότι ήρθε για να μείνει, ίσως είναι ένας αξιοπρόσεκτος δείκτης ότι μεγάλες αλλαγές ωριμάζουν, συμπεριλαμβάνονται κι αυτές στις αλλαγές που αθόρυβα είχαν δρομολογηθεί στις οικονομίες και κοινωνίες της Δύσης και επιταχύνονται με αφορμή την πανδημία, αλλαγές που φαίνεται να ευαισθητοποιούν και να συγκινούν ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, τις νέες γενιές –καθώς το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε: «Ανισότητες και δικαιώματα σε πρώτο πλάνο», της Λίδας Μπόλα, εδώ.

Μια δεύτερη μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για τα διαφορετικά υποδείγματα της Ευρώπης και της Αμερικής του Μπάιντεν στον τρόπο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της, χάσμα έχει ανοίξει και διευρύνεται ανάμεσα στα δύο, άνεμοι ανατροπής πνέουν από την Ουάσιγκτον του Μπάιντεν, που διεκδικεί την πλήρη αποκατάσταση του κύρους και της επιρροής των ΗΠΑ στον κόσμο και αυτήν την επιδίωξη υπηρετεί η οικονομική πολιτική του, 900 δισ. από τον Δεκέμβριο και 1,9 τρισ. τώρα, συνολικά 2,8 τρισ. (το 14% του αμερικανικού ΑΕΠ…) είναι η ένεση που θα τονώσει την αμερικανική οικονομία φέτος, σε αντίστιξη η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (κοινοτική και εθνικά προγράμματα μαζί..) δεν θα υπερβεί το 7% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Διαβάστε: «Η Αμερική, η Ευρώπη και το λεφτόδεντρο», του Κώστα Καλλίτση, εδώ.

Στα καθ’ ημάς:

Ανοίγει από αύριο το λιανεμπόριο

Ανοίγει από αύριο το λιανεμπόριο (εκτός Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Κοζάνης) με κυβερνητική απόφαση που ίσως οφείλεται περισσότερο στην αυξανόμενη πίεση μιας «μικρομεσαίας» εκλογικής πελατείας, που είναι στα όρια των αντοχών της, παρά στα υγειονομικά δεδομένα. ‘Αλλωστε, ποιος αλήθεια έχει μετρήσει αν και πόσο συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού η λειτουργία των καταστημάτων, των σουπερμάρκετ, των λαϊκών αγορών ή των σχολείων ή, μήπως, η κατάσταση σε χώρους εργασίας και η μεταφορά του ιού στις οικογένειες ή, ίσως, το στριμωξίδι στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή, πάλι, οι συναθροίσεις που δίνουν και παίρνουν σε σπίτια με τη μορφή γευμάτων/δείπνων; Άσε που είναι ένα ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων, τί νόημα έχει, αλήθεια, ένα λοκντάουν κατά το οποίο όλοι κυκλοφορούν παντού, αυτοεξυπηρετούμενοι με ένα sms στο 13033 που λογίζεται -δήθεν- ως έλεγχος, που στις λεωφόρους της Αθήνας η κίνηση παραπέμπει σε ημέρες προ πανδημίας, και τα μόνα που τελούν σε περιορισμό είναι τα καταστήματα λιανικής;..
COVID4
Ανοίγει, λοιπόν, το λιανεμπόριο, ενίοτε με περίεργους όρους. Παράδειγμα, σε κάθε κατάστημα θα μπορεί να μπαίνει ένα άτομο ανά 25 τ.μ., αλλά με ανώτατο όριο τα 20 άτομα, αλλά αυτό ισχύει μόνο για τα λιανεμπορικά κι όχι για τα σουπερμάρκετ, έτσι κάποιες αλυσίδες δεν θα ανοίξουν καθόλου τα μεγάλα καταστήματά τους, επειδή δεν τις συμφέρει. Άλλο: Για τα ψώνια από καταστήματα λιανικής επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με μόνο περιορισμό την προθεσμία των τριών ωρών, αλλά τα ψώνια από σουπερμάρκετ πρέπει να γίνουν από κατάστημα εντός του δήμου κατοικίας ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από αυτήν. Με διαφορετικό sms στο 13032 τα ψώνια στο λιανεμπόριο, με το γνωστό SMS στο 13033 τα ψώνια στο σουπερμάρκετ.

Αν θέλετε λεπτομέρειες ρίξτε μια ματιά στην σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εδώ.

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνιέστε, να τηρείτε ευλαβικά όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, γιατί οι μέρες είναι και θα συνεχίσουν να είναι πονηρές και δύσκολες ενώ η τήρηση των περιορισμών επαφίεται στην υπευθυνότητα των κουρασμένων πολιτών -όπως όλους τους τελευταίους μήνες.

Η συζήτηση στην Βουλή

Η συζήτηση των αρχηγών, την Παρασκευή στην Βουλή, άφησε έναν ενδιαφέροντα πολιτικό απόηχο κι ένα ερώτημα: Μπορεί τελικά να υπάρξει μια συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, κάτι σαν μορατόριουμ, όπως είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, στην κρισιμότερη φάση της μάχης με την πανδημία, ώστε να μην πολιτικοποιείται η εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων κι έτσι να μην υπονομεύεται η αποτελεσματικότητά τους; Η απουσία Πολάκη (τόσο η φυσική, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τον εξαίρεσε από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, όσο και η πολιτική, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να τον χρησιμοποιήσει ως –εύκολο- επιχείρημα…) ήταν ένα ενθαρρυντικό σημάδι.

Ο Κ Μητσοτάκης ξεκίνησε την πρωτολογία του με μια έκκληση: «σήμερα είναι πράγματι μια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας μία στείρα αντιδικία, η οποία θεωρώ ότι και τους πολίτες αφήνει αδιάφορους, να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε κάποιους βασικούς άξονες για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες, να ακούσουμε, εφόσον υπάρχουν, χρήσιμες προτάσεις από τα κόμματα που να μπορούμε να τις ενσωματώσουμε στη στρατηγική μας». Ο Α. Τσίπρας απάντησε: «Ζούμε μία έκτακτη συνθήκη, μία δραματική συνθήκη. Σε μία συνθήκη όπως αυτή, δεν μπορεί η συζήτησή μας στη Βουλή να έχει έναν χαρακτήρα στείρας αντιπαράθεσης».

Διαβάστε για τις δημοσκοπήσεις και την προσαρμογή των πολιτικών αρχηγών, εδώ.

«Σχέδιο αποσωλήνωσης» της οικονομίας σε τρεις φάσεις

Είναι δύσκολο, αλλά θα ήταν πολύ σημαντικό να επικρατήσει ένα πνεύμα μιας κάποιας συνεννόησης καθώς τα πράγματα είναι δύσκολα και ορισμένα ακόμα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας. Όπως αυτά στην οικονομία.

Το κονδύλι για τη στήριξη των πληγέντων από την πανδημία στον φετινό προϋπολογισμό ήταν 7,5 δισ. ευρώ, έχει ήδη φτάσει στα 12 δισ., την προηγούμενη Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είχε εκτιμήσει ότι θα φτάσει τα 14 δισ., αλλά προχτές, Παρασκευή, στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου μας έλεγε ότι θα ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο μοιάζει με τον εντατικολόγο που πρέπει να αποφασίσει πότε θα αποσωληνώσει τον επί μακρόν νοσηλευόμενο στη ΜΕΘ. Έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα υποτυπώδες σχέδιο τριών φάσεων που εκτείνεται έως το 2022, με στόχο να περιοριστούν τα λουκέτα και οι απολύσεις όταν αρθεί το lockdown και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στη διάρκειά του.

Διαβάστε, τι περιλαμβάνει το σχέδιο αποσωλήνωσης εδώ.

Την Τρίτη, η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος

Η κατάσταση και οι προοπτικές της οικονομίας θα παρουσιαστούν την Τρίτη, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, με την έκθεση του διοικητή της, Γ. Στουρνάρα.
Η κεντρική τράπεζα εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα μεγεθυνθεί κατά 4,2% φέτος και κατά 4,8% το 2022 και είναι πιο αισιόδοξη σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (προβλέπει ανάπτυξη 3,5% το 2021) και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (2,7%). Και πέρυσι είχε εμφανισθεί πιο αισιόδοξη από άλλους αλλά τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΑΤ για το ΑΕΠ τη δικαίωσαν. Ο διοικητής της ΤτΕ θα υπογραμμίσει πως αν κι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο, οι αβεβαιότητες θα παραμείνουν μεγάλες γιατί δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες, πιο επιθετικές μεταλλάξεις του ιού, καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κ.λπ.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η πανδημία θα αφήσει πίσω της περισσότερα κόκκινα δάνεια, κλειστές επιχειρήσεις, διευρυμένες ανισότητες και μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη. Ο Γ. Στουρνάρας θα επαναφέρει την πρότασή του για περισσότερη δημοσιονομική χαλάρωση έως ότου επιτευχθεί ανθεκτική ανάκαμψη καθώς και για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, με δημοσιονομικούς κανόνες προσαρμοσμένους στις επιπτώσεις που θα έχει υποστεί κάθε χώρα από την πανδημία και στην γενικότερη δημοσιονομική της κατάσταση.

Τράπεζες-dealing rooms: Βγάζουν κέρδη (μόνο) ως δανειστές του ελληνικού δημοσίου

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας είναι η προβληματική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

Όσο περνά ο καιρός τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα μοιάζουν περισσότερο dealing rooms που κάνουν trading ομολόγων, παρά με εμπορικές τράπεζες. Στα τέλη του 2018 είχαν ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 6,6 δισ. και ξένα -κυρίως ιταλικά- 3,6 δισ., σύνολο 10,2 δισ. Στα τέλη του 2020, είχαν ελληνικά ομόλογα αξίας 18,9 δισ και ξένα 9,3 δισ., σύνολο 28,2 δισ. Σε δύο χρόνια έχουν σχεδόν τριπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων τους. Γιατί; Μα γιατί μόνο από αυτά βγάζουν κέρδη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της περυσινής χρήσης, τα έσοδα από χρηματοοικονομικά ήταν της Εθνικής 1,09 δισ. (αύξηση 377% σε σχέση με το 2019), της Alpha Bank 714 εκατ. (+64.5%) και της Eurobank 447 εκατ. (+295%). Μόνο της Πειραιώς μειώθηκαν κατά 78,6% από 421 εκατ. το 2019, αλλά από επιλογή -θα δούμε στη συνέχεια γιατί. Τα καθαρά έσοδα από τόκους είτε μειώνονται (Eurobank – Εθνική) είτε μένουν σταθερά (Alpha Bank), είτε αυξάνονται οριακά (Πειραιώς). Μάλιστα, κι αυτά τα έσοδα επηρεάζονται από τις αγορές ομολόγων, αφού δανείζονται χρήμα με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ και δανείζουν το δημόσιο με χαμηλό αλλά θετικό επιτόκιο. Πάνω από τα μισά όμως προέρχονται από τα swaps ομολόγων που είχαν οι τράπεζες με τον ΟΔΔΗΧ.

Διαβάστε, πώς οι τράπεζες βγάζουν κέρδη από τα ομόλογα, εδώ.

Τα ραντεβού στην Άγκυρα και στην Τρίπολη

Στη σφαίρα της εξωτερικής πολιτικής, αξίζει να σημειώσουμε δύο ενδιαφέρουσες επισκέψεις που θα συμπέσουν μεθαύριο, Τρίτη. Αφενός, φον ντερ Λάιεν και Μισέλ ταξιδεύουν στην Άγκυρα. Αφετέρου, Μητσοτάκης και Δένδιας επισκέπτονται την Τρίπολη της Λιβύης.

Η επίσκεψη της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην Άγκυρα είχε σχεδιαστεί ως χειρονομία καλής θέλησης, συμβολική της βελτίωσης στις ευρωτουρκικές σχέσεις μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων. Πέφτει, όμως, σε κακή στιγμή, λίγο μετά την ξαφνική αποχώρηση της Τουρκίας από την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και με το καθεστώς να σφίγγει την βίδα των διώξεων κατά πολιτικών του αντιπάλων στο εσωτερικό. Στην Τρίπολη, η Αθήνα επιδιώκει να γίνει μέρος του νέου τοπίου, όπου ΗΠΑ και Ευρώπη επιχειρούν να ανακτήσουν επιρροή σε μια χώρα, διαλυμένη από έναν 10ετή εμφύλιο, όπου μόλις επετεύχθη (με δραστήρια παρέμβαση της Αμερικανίδας απεσταλμένης του ΟΗΕ Stephanie Williams) μια εύθραυστη ειρήνευση.

Διαβάστε, οι 14 κρίσιμες ημέρες και το ερώτημα του Κ. Σημίτη, εδώ.

Τα άρθρα του KReport

Αυτή την εβδομάδα το KReport δημοσίευσε δύο άρθρα, του Ανδρέα Αθανασόπουλου για τα πρότυπα ESG και την σημασία τους για τις ελληνικές επιχειρήσεις την Τρίτη και του Αντώνη Παπαγιαννίδη για ορισμένα δείγματα ενός κυοφορούμενου αντι-γερμανισμού την Τετάρτη, αν δεν προλάβατε να τα διαβάσετε, σήμερα έχετε μια δεύτερη ευκαιρία.

Mια νέα φάση αντι-Γερμανισμού κυοφορείται στην ανοιξιάτικη Ελλάδα –του Αντώνη Παπαγιαννίδη

 

 

Στην Γερμανία, καθώς οι απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών προβληματίζουν (προς τους Πράσινους που ανεβαίνουν, τους Φιλελεύθερους που προχωρούν, την υπερσυντηρητική AfD που προχωρεί δική της αμφισβήτηση του NGEU) ας αναμένεται όλο και σκληρότερη ερμηνεία κι εφαρμογή των κανόνων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και στη σύνοδο κορυφής, έγινε σιωπηρά αποδεκτή η Τουρκική στάση των τελευταίων μηνών, απωθώντας πίσω-πίσω-πίσω τις κυρώσεις/sanctions (στα θέματα Κύπρου) –έγραψε την Τετάρτη ο Αντώνης Παπαγιαννίδης. Διερωτάται, λοιπόν, κανείς, μήπως ξαναζήσουμε στην ελληνική κοινή γνώμη ένα νέο κύμα αντι-Γερμανισμού; Το άρθρο εδώ.
ESG (EnvironmentalSocial and Governance), η νέα μπονάτσα –του Ανδρέα Αθανασόπουλου
Οι αρχές του υπεύθυνου ή συμμετοχικού καπιταλισμού προωθούνται από το World Economic Forum εδώ και μισό αιώνα. Την τελευταία 10ετία αναδεικνύονται πολύ πιο επιτακτικά, ιδίως μετά την έγκριση της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη με την ανάδειξη 17 Παγκόσμιων Στόχων και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που θέτει ως στόχο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη ουδέτερη κλιματικά ήπειρος μέχρι το 2050 –έγραψε την Τρίτη ο Ανδρέας Αθανασόπουλος. Μεγάλη πρόκληση θα είναι για τις ελληνικές επιχειρήσεις η προσαρμογή τους σε αυτά τα πρότυπα, που θα πάρουν και τη μορφή πιστοποιητικών για εξαγωγικές και άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Το άρθρο εδώ.

Προτάσεις για διαδικτυακές εκδηλώσεις

Καταλήγοντας, να σας υπενθυμίσουμε να προσπαθήσετε να παρακολουθήσετε την εβδομάδα που έρχεται τις εξής διαδικτυακές εκδηλώσεις:

Αύριο, Δευτέρα, 18.30-19.30, την διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Το ασφαλιστικό στον ορίζοντα εσωτερικών και ευρωπαϊκών ανακατατάξεων» που διοργανώνει το ΕΛΙΑΜΕΠ, με τους Τ. Γιαννίτση, Στ. Θωμαδάκη, Κ. Κωστή και Λ. Τσούκαλη, εδώ.

 

 

Την Τρίτη, στις 18.00, την διαδικτυακή ομιλία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με θέμα «Πανδημία: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», που διοργανώνει η Ακαδημία Αθηνών, εδώ

Την Τρίτη, στις 19.00, την διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Παραβατικότητα ανηλίκων: Αρωγή ή Τιμωρία», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών πολιτικών, με ομιλητές τους Κ. Κοσμάτο, Π. Βουτυράκο, Αμ. Ατσαλάκη και Ευ. Φυτράκη και αρκετές άλλες συμμετοχές, εδώ.

 

 

Την Τετάρτη, στις 18.30, την διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Η νέα ελληνική διασπορά», που διοργανώνουν διαΝΕΟσις και Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συμμετέχουν οι Μ. Πρατσινάκης, Ο. Αναστασάκης και Αλ. Πατέλης, εδώ.

Τέλος, μπορείτε να δείτε τις σημερινές πρώτες σελίδες των κυριακάτικων εφημερίδων εδώ και λίγα από τα άρθρα γνώμης που δημοσιεύουν, εδώ, πριν πάτε στο περίπτερο για να προμηθευτείτε τις εφημερίδες της επιλογής σας.

Καλή συνέχεια, καλή Κυριακή -να προσέχετε, να είστε καλά.

Η Συντακτική Ομάδα του KReport